Cytat:Trochę trudno ślepemu wytłumaczyć jak coś zobaczyć lub głuchemu wytłumaczyć jak coś usłyszeć.
No więc powtarzam, że przecież mówiąc "tam jest Bóg" katolik chce się ze mną porozumieć. Więc musi zrobić tak, żebym mógł się na ten temat wypowiedzieć.
Cytat:Zdjęcie to ja mogę Ci Jezusa pokazać. A chłopiec jest ślepy, więc i tak nic nie zobaczy.
Przechowujesz zdjęcie Jezusa, za które mógłbyś zarobić kilkadziesiąt milionów dolarów? Oj Hans...

No to skoro chłopiec jest ślepy, pewnie jeszcze głuchy i nic nie czuje, to faktycznie ciężko się z nim porozumieć i raczej nie zrozumie o czym do niego mówimy.
Cytat:A wyobrazić sobie co jest obecnie poza naszymi zmysłami i może stać się dostępne dopiero po śmierci już nie możemy ?
No właśnie jakoś nie bardzo. Przyszłość kompilujemy z naszych obecnych doświadczeń. To co poza zmysłowe, ze swojej natury musi być różne od naszych obecnych doświadczeń, więc siłą rzeczy nie możemy wiedzieć co to za niespodziewanka ma być.
To samo dotyczy koncepcji Hicka weryfikacji eschatologicznej. To, że KIEDYŚ słowo to ma być dla nas sensowne, nie sprawia, że jest ono sensowne W TYM MOMENCIE.
Jeśli mówisz, że słowo "Bóg" będzie dla mnie sensowne po śmierci, to jedyne co Ci mogę odpowiedzieć, to "ok, poczekam".