Neuromancer napisał(a):A z której strony? Jak socjalizm przyczynia się do rozwoju grupy? Bo jak pokazuje historia ani autorytarny czy wręcz totalitarny ani dość liberalny socjalizm nie trwał długo i zawsze plajtował albo jego wyniki ekonomiczne czyli oznaka żywotności systemu słabły w czasie.A który dzisiaj system nie plajtuje? Niewolnictwo? Natomiast socjalizm zrodził się jako doktryna, której naczelną zasadą jest dobrobyt i rozwój, jako opozycja do patologii liberalizmu, który de facto powoduje wiele dobrego i czego niektóre doktryny socjalistyczne nie negują, lecz niepohamowany przyczynia się do bogactwa nielicznych i nędzy wielu.
Cytat:Ak. 3Można się z tym zgodzić, chociaż trochę to naciągane, gdyż aktualnie finansjera jest nad państwem, w sensie globalizacji. Wcześniej jednak granice imperium, państwa, miasta były granicami poszczególnych środowisk wpływu. Dzisiaj finansjera tworzy międzynarodową klasę, zmieniając skalę i możliwości oddziaływania. Państwa stają się zbyt słabe aby przeciwstawić się tej sile i chronić obywateli. Finansjera realnie oddziałuje na władzę poszczególnych państw (następuje prywatyzacja państwa - wspólnego majątku pokoleń), po przez np: swoich przedstawicieli w parlamentach, organizacje międzynarodowe (przykład MFW, BŚ). Dopóky państwa nie zajmą się likwidacją spirali zadłużenia, dopóty finansjera będzie miała wszystkich w garści. (Brzmi jak teoria spiskowa - wiem).
A kiedy finansjera nie była u władzy? Zawsze rządził najbogatszy jak nie jawnie to jako szara eminencja. A z reguły najbogatsi są właśnie finansiści...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL