Neuromancer napisał(a):Nie trzeba by nikogo karać, gdyby podatki były niskie, system ubezpieczeń był sprawny, jak dla mnie najlepiej wolnorynkowy, a pracodawca nie był tak obciążany debilizmami by ponad połowa pensji dla pracownika przepadała w odmętach biurokracji.W najbliższej przyszłości, nierealne w Polsce.
Cytat:Wygrywa najwięcej najskuteczniejsza strategia. A najskuteczniejsza jest ta która przynosi najwięcej korzyści jednostce jak i grupie.Niekoniecznie. Historia wskazuje, że to o czym piszesz, jest w zasadzie czymś nowym i pasuje idealnie do założeń socjalizmu.
Cytat:To już Nash zauważył. Nie byłoby miejsca dla wyzyskiwania albowiem taką firmę wyparły by firmy o lepszej strategii. Dlatego dalej funkcjonują firmy Rockefellerów i Forda a zniknęły chyba wszystkie które strategii od xix wieku nie zmieniły. Sęk w tym że złe prawo ustanawiają sprzedajni wybrańcy narodu. I mamy w tej chwili chorą sytuację, bez szansy na zanik...A jednak świat zmierza w innym kierunku i przysłowiowa walka klas jest cały czas aktualna, tylko formy się zmieniają. Jak szło ku dobremu, to się bankierzy (finansjera) do władzy dostali. Dać możliwości wyzysku, to z wyzysku się będzie korzystać. Do tego wszędzie ta ideologia wolnego rynku i równości podmiotów..., która jest jeszcze gorsza, a w zasadzie podobnie opatrznie rozumiana, jak równość w komunizmie.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL