W ostatniej serii konkursu udział wzięła niestety tylko trójka użytkowników (w kolejności nadsyłania odpowiedzi): Palmer Eldritch, Iselin, Forge. Bardzo dziękuję wszystkim za udział, w szczególności za poświęcenie czasu na szukanie odpowiedzi.
Wygrywa Iselin, zdobywając 5/6 punktów. Gratuluję!
Na drugim miejscu ex aequo znaleźli się oczywiście Palmer i Forge, otrzymując po 4 punkty.
No to teraz odpowiedzi. Założę się, że jesteście ciekawi odpowiedzi na pierwsze pytanie, bo żadne z was na nie poprawnie nie odpowiedziało
1. Dante Alighieri. Fragment, zamieszczony w pytaniu, pochodził z opery Giacoma Pucciniego Gianni Schicchi.*
2. Józef Urbanowicz
3. Temison (był wzmiankowany w Zachęcie do filozofii)
4. Praksyteles
5. Toruń (pomnik ławkowy Schillera)
6. Wiele, np. akito, nowrūz, nyepi.
Jeszcze raz dziękuję za udział i pozdrawiam. Mam nadzieję, że pytania były dość ciekawe i wyważone pod względem stopnia trudności.
*było to pytanie, jak mawiał mój ćwiczeniowiec od analizy, "zaporowe"
były dwie możliwości dojścia do tej odpowiedzi: albo znajomość opery (co oczywiste), albo dokładne wsłuchanie się w tekst, w którym mowa jest o "wspaniałej Florencji", z tej konstatacji już niedaleko do Dantego.
Wygrywa Iselin, zdobywając 5/6 punktów. Gratuluję!
Na drugim miejscu ex aequo znaleźli się oczywiście Palmer i Forge, otrzymując po 4 punkty.
No to teraz odpowiedzi. Założę się, że jesteście ciekawi odpowiedzi na pierwsze pytanie, bo żadne z was na nie poprawnie nie odpowiedziało

1. Dante Alighieri. Fragment, zamieszczony w pytaniu, pochodził z opery Giacoma Pucciniego Gianni Schicchi.*
2. Józef Urbanowicz
3. Temison (był wzmiankowany w Zachęcie do filozofii)
4. Praksyteles
5. Toruń (pomnik ławkowy Schillera)
6. Wiele, np. akito, nowrūz, nyepi.
Jeszcze raz dziękuję za udział i pozdrawiam. Mam nadzieję, że pytania były dość ciekawe i wyważone pod względem stopnia trudności.
*było to pytanie, jak mawiał mój ćwiczeniowiec od analizy, "zaporowe"
były dwie możliwości dojścia do tej odpowiedzi: albo znajomość opery (co oczywiste), albo dokładne wsłuchanie się w tekst, w którym mowa jest o "wspaniałej Florencji", z tej konstatacji już niedaleko do Dantego.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici