Muszę powiedzieć, że robi się ciekawie.
A pytanie, które miało być proste, okazuje się na razie najtrudniejsze.
Edit: naprawdę mi to zrobiliście. Jestem przepracowana, gonię ostatkiem sił umysłowych, a tu trzeba wymyślić dogrywkę.
Machefi i Exodim zdobyli po 4 punkty, gratulacje
A oto prawidłowe odpowiedzi:
1. Jelita
2. Jak się okazuje, jest więcej niż jedna poprawna odpowiedź. Mainila. Albo Freiburg.
3. Św. Patryk - tłumaczył fenomen Trójcy Św. przy pomocy trójlistnej koniczyny.
4. Henrik Wergeland
5. Sąsiadka koło Szczebrzeszyna.
I dogrywka:
1. Szóste pytanie z poprzedniej rundy, na które nikt nie udzielił poprawnej odpowiedzi. Podpowiedź: ta osoba pochodziła z królewskiego rodu i długo była uważana przez potomnych za nudnawą dewotkę.
2. Postać pojawiająca się w eposie opartym na wierzeniach pewnego narodu ma pewne cechy jednej z ważnych osób dla religii chrześcijańskiej. Podobne jest też imię wspomnianej osoby oraz imię postaci. To ostatnie można też wywieść od nazwy pewnego owocu w języku narodowym.
3. Pewien zabytek sakralny w Polsce został kiedyś rozłożony w kraju, w którym powstał, wywieziony, a w końcu znalazł się w polskiej miejscowości, w której złożony i stoi do dziś. Jaka to miejscowość?
Czas do czwartku do 17.30.
A pytanie, które miało być proste, okazuje się na razie najtrudniejsze.
Edit: naprawdę mi to zrobiliście. Jestem przepracowana, gonię ostatkiem sił umysłowych, a tu trzeba wymyślić dogrywkę.
Machefi i Exodim zdobyli po 4 punkty, gratulacje

A oto prawidłowe odpowiedzi:
1. Jelita
2. Jak się okazuje, jest więcej niż jedna poprawna odpowiedź. Mainila. Albo Freiburg.
3. Św. Patryk - tłumaczył fenomen Trójcy Św. przy pomocy trójlistnej koniczyny.
4. Henrik Wergeland
5. Sąsiadka koło Szczebrzeszyna.
I dogrywka:
1. Szóste pytanie z poprzedniej rundy, na które nikt nie udzielił poprawnej odpowiedzi. Podpowiedź: ta osoba pochodziła z królewskiego rodu i długo była uważana przez potomnych za nudnawą dewotkę.
2. Postać pojawiająca się w eposie opartym na wierzeniach pewnego narodu ma pewne cechy jednej z ważnych osób dla religii chrześcijańskiej. Podobne jest też imię wspomnianej osoby oraz imię postaci. To ostatnie można też wywieść od nazwy pewnego owocu w języku narodowym.
3. Pewien zabytek sakralny w Polsce został kiedyś rozłożony w kraju, w którym powstał, wywieziony, a w końcu znalazł się w polskiej miejscowości, w której złożony i stoi do dziś. Jaka to miejscowość?
Czas do czwartku do 17.30.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.