exodim napisał(a):Pytania były dosyć trudne dla osoby, która nie zna dobrze historii, a jedynie korzysta z narzędzi współczesnej techniki jak Google i różnego rodzaju materiały bibliotek cyfrowych.
Taka właśnie, a nie inna była moja intencja. Żeby odpowiedzi nie można było znaleźć w googlu, a przynajmniej, żeby ich nie można było znaleźć zbyt łatwo.

Cytat:I tak padłem na tym pytaniu o annonę, bo nie wiedziałem, że chodzi o Konstantynopol, znalazłem tylko wzmiankę o Grzegorzu I i ostatniej annonie w Rzymie.
i tak jest to zaskakujące, bo pokazuje, że rzymskie struktury społeczne i gospodarcze przetrwały na Zachodzie sam upadek państwa ponad sto lat. Natomiast to właśnie na wschodzie upadek był błyskawiczny. W ciągu właściwie jednego pokolenia Wschodni Rzym przekształcił się na początku VII wieku w Bizancjum. Tu przetrwały struktury państwowe, ale zmieniło się wszystko inne, gospodarka, społeczeństwo, a nawet dominujący język.
Cytat:Również odpowiedź na pytanie o najbogatsze prowincje miałem źle, w błąd mnie wprowadziła wikipedia, na której Italia została określona jako prowincja.
Wikipedia to wyjątkowo bałamutne źródło Italia była przeciez jądrem imperium, tutaj mieszkała większość obywateli, jej mieszkańcy byli zwolnienie z płacenia podatków. Prowincjami zarządzali namiestnicy (prokonsulowie, lub propretorzy), Italią - pretorzy. Zmieniło sie to w III wieku, kiedy Italię zrównano w statusie z resztą państwa.
Cytat:muszę zrzec się nagrody książkowej, gdyż uważam, że na nią nie zasługuję w żaden sposób
Szkoda. :roll: Bardzo fajną książkę miałem na myśli.