idiota napisał(a):Bo Bóg ludziom zabronił, a co chce Bóg dla chrześcijanina jest dobre i dlatego chrześcijanin to robi.
Gadka o piekle jest dla nierozgarniętych.
No i? Dlaczego chrześcijanin powinien robić to co dobre?
Już abstrahując od dylematu Eutyfrona i pytania dlaczego to co mówi Bóg jest dobre? Czy dlatego, że istnieje jakiś niezależny powód czy Bóg tak wybrał bez powodu, w sposób arbitralny.
idiota napisał(a):A co do uzasadnień to de facto nie podałeś żadnego a te, które pokazywałeś jako przykłady (pieniądze, bezpieczeństwo itd.) były utylitarne właśnie, a nie moralne.
Bo uzasadnienie musi być utylitarne. Uzasadnienie moralne dla jakiegokolwiek systemu moralnego to błędne koło.
Dlaczego ktoś ma postępować dobrze? Bo to jest dobre. No dobra, ale dlaczego ktoś ma postępować wedle tego co dobre? Bo to jest dobre. Itd.
idiota napisał(a):To zespół porad jak uniknąć piekła - z moralnością to nic wspólnego nie ma, tak samo jak mycie zębów by nie mieć dziur.
Tak a mój system moralny to zestaw porad jak wieść życie dobre, szczęśliwe, otoczonym przez przyjaciół. Czyli usprawiedliwienia jakie dawał chociażby Epikur.
Każdy system moralny jest zestawem porad, który prowadzi do jakiegoś celu. Będzie to albo to co podałem wyżej albo nie wiem, wypełnienie woli bóstwa. W obu przypadkach należy najpierw cenić cel.