Cytat:A to niby dlaczego państwa powinny być liberalne? Na świecie panuje wręcz anarchokapitalizm. Nie ma żadnego Uberpaństwa w którym centralnie planowano by jak mają wyglądać państwa świata. Wszystkie istniejące państwa są produktami wolnego rynku. Enjoy.
1. Państwa nie są produktami wolnego rynku tylko ludzkiej agresji, przemocy i przymusu.
2. Na świecie nie panuje anarchokapitalizm, ponieważ anarchia to brak rządów, a tak się składa, że nad każdym zakątkiem globu sprawowany jest taki czy inny rząd.
3. Państwa powinny być liberalne bo wolność opłaca się nam - obywatelom. Dlatego właśnie to nam powinno na wolności zależeć. Poza tym jak sam napisałeś:
Cytat:Każda społeczność ma prawo organizować się tak jak chce i projektować swój system ekonomiczny, prawny wynagradzający wszystkich a nie tylko garstkę.
Dlatego właśnie sposób w jaki ktoś będzie nagradzany nie powinien być sterowany centralnie i jak najbardziej pożądana jest konkurencja, bym mógł wybrać sobie najlepsze wynagrodzenie za pracę jakie inni chcą mi zaoferować.
Cytat:Masy robotnicze nigdy nie były w posiadaniu środków produkcji.Oczywiście, ze były - poprzez głosowanie.
Cytat:Najbliżej takiego rozwiązania są państwa skandynawskie gdzie mamy sporą redystrybucję bogactwa, można łatwo założyć własną działalność etcPokaż mi w Skandynawii dużą firmę, gdzie środki produkcji są w posiadaniu mas robotniczych.
Pokazałeś pewne zestawienie danych ale możesz wiedzieć co z czego wynika. Jeśli chcesz mi pokazać, że interwencjonizm prowadzi do wzrostu dobrobytu, to powinieneś mieć również wyjaśnienie logiczne a nie tylko zestawienie danych.
Zestawiając dane, można było ludziom wmówić że zaćmienie to gniew boży, a jak kogoś spotkała tragedia, to przecież nie trudno było znaleźć jakiś grzech, który najwyraźniej uraził wszechmogącego.
Argumenty w stylu - "były wysokie podatki - był wzrost", nie są dla mnie wiele warte, jeśli nie ma logicznego uzasadnienia - dlaczego wysokie podatki miałyby prowadzić do wzrostu i dobrobytu.