antagonistyczny napisał(a):Liberalizm to wolność dla kilku posiadaczy kapitału i niewola ludzi muszących się im wynajmować. Dziękuję, postoję.Mogę sobie tak samo napisać:
Socjalizm to wolność dla kilku posiadaczy kapitału i niewola ludzi muszących się im wynajmować. Dodatkowy ci niewolnicy muszą płacić ogromne podatki na rzecz państwa. Dziękuję, postoję.
Chyba, że antagonistyczny wyznaje socjalizm utopijny, gdzie nie ma równiejszych i wszyscy są równi - społeczeństwo mrówek.
antagonistyczny napisał(a):W libertarianizmie, robotnik, o ile będzie miał jakąś swoją działkę nawet jej nie będzie mógł opuścić jeżeli korporacyjny pan posiadający ulicę obok niej mu nie pozwoli. Ciekawe jak mu pójdą z nim negocjacje.Jeżeli drogi miejskie będą należeć do ludzi, to faktycznie może nie wypalić :lol2:
antagonistyczny napisał(a):Libertarianie nie rozumieją, że człowiek nie posiadający wolności do poruszania się, jakiegoś własnego kąta, pracy, jedzenia, bezpieczeństwa nie jest i nie może być WOLNY. Własność prywatna często ogranicza wolność. Jej brak to chaos, jej nadmiar to niewola. Trzeba znaleźć złoty środek.
Tak sobie myślę, że spodoba Ci się ten klasyk :
"
Wojna to pokój
Wolność to niewola
Ignorancja to siła
"
antagonistyczny napisał(a):Osoby nazywające się wolnościowymi przeważnie dążą do zniewolenia człowieka. Wystarczy przypomnieć, że terminu wolnościowy (zanim ukradli go wolnorynkowcy) używali lewicowi anarchiści. A czy można sobie wyobrazić większe zniewolenie niż anarchia? Gdzie każdy z karabinem w ręku musi bronić swojej lepianki z gówna?Według Twojej paplaniny wychodzi na to, że cały świat jest zniewolony przez.... naturę. Dżdżownice też są zniewolone. Pingwiny też. Jebnijmy im podatki, żeby poczuły się wolne :lol2:
antagonistyczny napisał(a):Bogacze nie tworzą miejsc pracy. Oni częściej zamrażają gdzieś swoje pieniądze i żyją z dywidend a te powinny raczej zasilać arterie gospodarki.A ciekawe kto na nich zarabia? Same roboty? Spokojnie, to jeszcze nie te czasy. Jest jeszcze miejsce dla takich jak ty.
antagonistyczny napisał(a):Już nie mówiąc o tym, że po prostu opłaca się np. objąć wszystkich ubezpieczeniem zdrowotnym. USA wydaje 16% swojego PKB w porównaniu do 9% Szwecji. I uzyskuje gorsze rezultaty m.in. dlatego, że miliony osób nieobjęte ubezpieczeniem są leczone w późnym stadium choroby. Prewencyjna opieka lekarska nie istnieje. To są ogromne zmarnowane pieniądze.Każdej ubezpieczalni opłaca się mieć jak najwięcej ubezpieczonych. Ale niekoniecznie każdy chce się ubezpieczyć. Ale antagonistyczny chce zmusić wszystkich dla ich "dobra", bo wie lepiej co dla każdego "dobre".
Co jest dla mnie "dobre" antagonistyczny? Powiedz mi. W końcu wiesz najlepiej

antagonistyczny napisał(a):Do tego nierówność dochodów prowadzi do masy patologii(jak przestępczość z którą trzeba walczyć a to kosztuje). A więc spokój społeczny jest opłacalny. I były wcześniej podawane również filmiki.
Antagonistyczny poleca : weź pigułkę, weź pigułkę.
Antagonistyczny jest na tyle chamski albo sfanatyzowany, że próbuje nam wmówić, że wolność(liberalizm) to niewola, a niewola(socjalizm) to wolność.