Sajid napisał(a):A jakie znasz lepsze alternatywy dla przeciętnego człowieka? Najlepiej uwzględniające koszta operacji rzędu kilkudziesięciu tysięcy i potem wysokie koszta dalszego leczenia.
Biorąc pod uwagę wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych najbardziej przypada mi do gustu publiczne kasy składkowe działające niezależnie od rządu.
Tzn. każdy może sobie wybrać taką kasę składkową, która działa podobnie jak ubezpieczenie, ale nie ma celu zarobkowego. Zatrudnia jakiś ludzi do obsługi przepływu gotówkowego i każdemu zapewnia jakieś ubezpieczenie zdrowotne.
Wysokość składek itp. itd. ustala kasa. Musi każdego chętnego przyjąć.
Takie coś pomiędzy firmą ubezpieczeniową, a państwowym ubezpieczycielem.
Działa mechanizm konkurencji, przez co kasy mają motywację do skutecznego działania, a nie tak jak nasz państwowy monopol. Z drugiej strony odpowiednie regulacje prawne i kontrola zapobiegają temu krętactwo w firmach ubezpieczeniowych.
Głównie rozchodzi mi się o uniknięcie monopolu jednej organizacji, bo monopole są niezdrowe dla efektywności. Rynek świetnie sobie radzi w takich sytuacjach, ale z drugiej strony potrafi być bezwzględny.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.