teranin007 napisał(a):Biorąc pod uwagę wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych najbardziej przypada mi do gustu publiczne kasy składkowe działające niezależnie od rządu.Dobrym przykładem na defraudację pieniędzy dobrowolnie wpłacanych przez prywatnych ofiarodawców, był ostatnio nagłośniony przypadek z robieniem sobie przez kolesia zakupów z finansów, przeznaczonych pierwotnie na leczenie chorych dzieci.
Tzn. każdy może sobie wybrać taką kasę składkową, która działa podobnie jak ubezpieczenie, ale nie ma celu zarobkowego. Zatrudnia jakiś ludzi do obsługi przepływu gotówkowego i każdemu zapewnia jakieś ubezpieczenie zdrowotne.
Wysokość składek itp. itd. ustala kasa. Musi każdego chętnego przyjąć.
Takie coś pomiędzy firmą ubezpieczeniową, a państwowym ubezpieczycielem.
Działa mechanizm konkurencji, przez co kasy mają motywację do skutecznego działania, a nie tak jak nasz państwowy monopol. Z drugiej strony odpowiednie regulacje prawne i kontrola zapobiegają temu krętactwo w firmach ubezpieczeniowych.
Głównie rozchodzi mi się o uniknięcie monopolu jednej organizacji, bo monopole są niezdrowe dla efektywności. Rynek świetnie sobie radzi w takich sytuacjach, ale z drugiej strony potrafi być bezwzględny.
Jak widać, ograniczenie stanowi jedynie nasza wyobraźnia.
Jak przyjdzie prywatnemu wypłacić odszkodowanie, to nagle zaczynają się jakieś dziwne problemy. Ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków - jeden artykuł (jak wolny rynek), to najlepsze ubezpieczenie. Gdzie pojawiają się szczegóły, sto punktów, sytuacji itd. to gówniane ubezpieczenie. A jednak dominują te drugie. Jak myślisz, dlaczego?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL