teranin007 napisał(a):Kto mówi o państwie prywatnym i co to w ogóle jest?Uprościłem, państwo prywatne, to państwo, którego rdzeń stanowi prywatny kapitał. Formalnie takie państwo występuje, wraz ze swoimi instytucjami i środkami przymusu, lecz de facto, stanowi lub jest zarządzane przez prywatny kapitał, czyli kapitalistów, np: bankierów.
Cytat:Państwo jakiegoś dyktatora z władcą absolutnym?j/w
Cytat:Ja dla jasności jestem za czymś w rodzaju państwa Polskiego okrojonego tylko odrobinę z socjalizmu.Od 1989 roku, nasze państwo pozbawia się elementów socjalistycznych (prawa pracy, emerytury, zdrowie, edukacja itd.) a zastępuje wolnorynkowymi. Wynik jest taki, że zmierzamy w kierunku państwa śmieciowego, a większość obywateli żyje w zadłużeniu lub z miesiąca na miesiąc. Jestem ciekaw jak sobie poradzisz na "wolnym rynku" pracy. Może już gdzieś pracujesz?
To z realnych propozycji.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL