antagonistyczny napisał(a):Chociażby tym, że jest to nierealne do zrealizowania aby każdy klient miał przeliczane wszystkie ceny.
To nieistotne. Pytam czy uważasz to za słuszne i czym to się różni od różnicowania stawki podatku.
Cytat:Nie znam państwa stosującego coś takiego. Znam natomiast państwa ściągające progresywne podatki.
Choćby i wszystkie państwa świata stosowały coś takiego, to nie znaczyłoby że jest to słuszne.
Cytat:Oczywiście, że ma duże znaczenie. Dzieci są własnością rodziców, prawda? Czy rodzić może bić swoje dziecko? Czy państwo może go za to karać jak dzisiaj?
Nie są niczyją "własnością" w sensie dosłownym, to po pierwsze.
Jest różnica pomiędzy biciem a zabiciem, to po drugie.
Czynności wychowawcze i karcenie dzieci to kontratyp, tak jak np. obrona konieczna, to po trzecie.
Cytat:Nierealne. Ile wersji więzień byś chciał?
A po co tworzyć wersje więzień? Wystarczy w ramach jednego więzienia tworzyć cele o różnym standardzie. Co w tym nierealnego? O ile wiem, nie byłoby to nic nowego w historii.
Cytat:Nie mam żadnego pomysłu. Mam natomiast pomysł jak łatwo rozwiązać problem bogatych piratów drogowych.
Ja mam jeszcze lepszy pomysł jak rozwiązać problem wszystkich piratów drogowych: kula w łeb za każde dowolne wykroczenie drogowe. Rozwiązuje problem? Rozwiązuje. Sprawiedliwość tego rozwiązania jest wysoce wątpliwa, no ale przecież liczy się skuteczność, czyż nie?
Cytat:Zacznijmy od tego, że ty w ogóle nie uważasz iż powinno istnieć coś takiego jak mandaty dla przekraczających prędkość. Nie ma przestępstwa, nie ma ofiary. Nieprawdaż?
Prawdaż. Przekroczenie prędkości przecież nie jest przestępstwem, tylko wykroczeniem.
Cytat:Jakie dobra osobiste ofiary zostały naruszone?
Dobra osobiste to przykład na to, że ofiara przestępstwa nie musi ponieść żadnej materialnej straty, żeby być ofiarą. W przypadku usiłowania jest tak samo.
Cytat:Kradzież jest zła, podatki są dobre.
Przy czym różnica między jednym a drugim jest wyłącznie ideologiczna.
Podatki nigdy nie są dobre. Czasem są złem koniecznym, mniejszym złem, ale to nie znaczy jeszcze, że są czymś dobrym.
Cytat:Ja uważam, że złe czy dobre jest zależne od tego czy jest korzystne czy niekorzystne.
Czyli jeżeli np. zamordowanie cię poprawi mi samopoczucie, to jest to dla mnie korzystne, czyli z mojego punktu widzenia - dobre?
Cytat:74% Amerykanów uważa, że należy wyżej opodatkować bogatych.
74% Amerykanów się myli.
Cytat:Genialne. Szkoda, że nie mogę dać plusa. Rzeczywiście za chodzenie na fitness mogłaby być zniżka, chyba nawet gdzieś o tym czytałem wśród wypowiedzi libertarian. W ich oderwaniu od rzeczywistości w istocie wolny rynek zachęca do fitnessu i zapewne każdy by z tego korzystał
Rzeczywiście, bo wzorem sprawiedliwości (społecznej) jest, żeby każdy płacił tyle samo, niezależnie w jakim stopniu korzysta. Ktoś kto nie chorował i nie był u lekarza od 10 lat, powinien płacić tyle samo co ktoś kto chodzi do lekarza codziennie i choruje trzy razy w miesiącu.
Sprawiedliwe jak jasna cholera.