antagonistyczny napisał(a):Samą ideę zmniejszania nierówności społecznych uważam za słuszną owszem. W istocie moim marzeniem, takim utopijnym społeczeństwem jest społeczeństwo gdzie każdy daje od siebie według własnych umiejętności i każdy dostaje według jego potrzeb. Wielki naukowiec nie pracuje dla zysku ale dla polepszenia bytu innych. Kaleki dostaje najwięcej pomimo, że nie może się przyczynić do pomnożenia bogactwa.
Dla komunistów to jest marzenie, dla zdrowych na umyśle to budzi grozę.
Cytat:Proszę bardzo masz prawo udowodnić, że jest to do zrealizowania. Może Cię poprę.
A co tu jest do udowadniania? Że w jednym budynku różne pomieszczenia mogą być różnie urządzone?
Cytat:Nie muszę chyba pisać dlaczego kary powinny być proporcjonalne do przewiny.
Oczywiście, że powinny. Do przewiny, a nie do stanu majątkowego. Dlatego właśnie jeżeli dwie osoby popełnią to samo przewinienie, w takich samych okolicznościach, to powinny być ukarane tak samo.
Cytat:Głupi unik przed udzieleniem odpowiedzi.
Głupie są twoje pytania próbujące wymusić tłumaczenie ci tego, co jest oczywiste, tak jak np.:
Cytat:Jakie straty poniosła ta osoba?
Sprawca stworzył zagrożenie dla jej życia, umyślnie, z zamiarem zabójstwa i wszedł w fazę realizacji tego zamiaru. Już samo to niejako tworzy pokrzywdzonego, choćby on sam nawet o tym nie wiedział. To się nazywa "usiłowanie", liczy się już sam zamiar i czynne zmierzanie do jego realizacji.
Cytat:Więc niech są mniejszym złem. Co za różnica? Dla mnie opodatkowanie bogacza jest wtedy mniejszym złem(w istocie nie jest złem wcale) niż niezapewnienie bezpłatnej opieki zdrowotnej dla wszystkich.
A dlaczego nie bezpłatnego wyżywienia dla wszystkich? Wyżywienie jest znacznie bardziej niezbędne do życia niż opieka medyczna.
Cytat:Nie wiem, nie interesuje mnie twój punkt widzenia.
Zauważyłem, że rzeczywistość nie bardzo cię interesuje.
Cytat:Wiem natomiast, że korzystne dla społeczeństwa i dla mnie będzie wyeliminowanie ciebie.
Stalin i Pol Pot byliby z ciebie dumni.
Cytat:Owszem bo sprawiedliwość nie opiera się tylko na całkowitym, nihilistycznym, libertariańskim indywidualizmie.
Osobnik, który przed chwilą oświadczył, że wyeliminowanie mnie byłby korzystne dla społeczeństwa, właśnie zarzucił mi... nihilizm.
Im więcej dyskusji z podobnymi tobie lewakami, tym człowiek jest pewniejszy, że lewactwo to najgłupsza, najobrzydliwsza, najbardziej zbrodnicza, antyludzka i wypaczona ideologia jaka kiedykolwiek istniała :evil:
cobras napisał(a):No tak, bo przecież każdy złodziej, po tym jak ukradnie mi portfel, zapewnia mi darmową edukację i infrastrukturę drogową. W końcu to tylko ideologiczna różnica.
Jeżeli najpierw coś za to wziął, to już nie jest za darmo, to taka drobna, faktyczna, a nie ideologiczna, różnica.