Witold napisał(a):Bla, bla, bla. Mam ci tłumaczyć po raz kolejny co znaczy "takie same"? Znaczy to, co znaczy, a nie to co ty sobie ubzdurasz.
Ja również nie mam zamiaru tłumaczyć tobie po raz kolejny tego samego bo już dosyć wyraźnie to wytłumaczyłem. Małpa by zrozumiała.
Witold napisał(a):To właśnie była odpowiedź. Jeżeli już, to jako wykroczenie.
Rozumiem, że twoja odpowiedź to "nazwę to inaczej i po sprawie" :lol2:
Czy powinno się karać za jazdę po pijaku i jak to się ma do zasady "nie ma przestępstwa bez ofiary"?
Jaka jest różnica między wykroczeniem a przestępstwem? Oprócz tego, że wykroczenie to takie małe przestępstwo?
O tym czy w konkretnej sytuacji dany czyn jest przestępstwem czy wykroczeniem decyduje wysokość wyrządzonej szkody, tak więc np. kradzież rzeczy w wartości do 250 zł jest wykroczeniem, natomiast o wartości 251 zł przestępstwem.
Witold napisał(a):Czyli wg ciebie przy usiłowaniu zabójstwa nie ma osoby pokrzywdzonej...
W tym przypadku nie. Może być tak, że ktoś został ugodzony nożem podczas usiłowania popełnienia zabójstwa. Ale pytam się o tę konkretną sytuację. Potencjalnej ofierze nic się nie stało. Jakie straty poniosła?
Witold napisał(a):I co, każdy ma prawo do takiej pomocy? Wystarczy po nią pójść i każdy ją dostanie?
Nie, dlaczego miałby dostawać ktokolwiek? Nic takiego nie postulowałem. Ubezpieczanie zdrowotne też nie dostaje ktokolwiek ale np. osoba bezrobotna ubiegająca się o pracę. Są warunki.
Swoją drogą nawet gdyby nie było żadnych programów ja uważam, że być powinny. To wystarczy jako odpowiedź na twoje wcześniejsze pytanie.
Witold napisał(a):No i gdzie tu jest twierdzenie, że chciałbym cię zabić?
Gdzie jest twierdzenie, że chciałbym cię wyeliminowywać?