Witold napisał(a):Udzieliłem ci już najlepszą jaką miałem. Jednoznacznej nie mam, bo i zagadnienie nie jest jednoznaczne, ani nie chce mi się go głębiej rozważać.
Przyjmuję, że się poddajesz.
Witold napisał(a):To ty jesteś przeciwnikiem centralnego planowania?
Tak jak każdy socjaldemokrata. W dzisiejszym świecie i społeczeństwie szkodliwe. Chociaż może bardzo rozwinięta moralnie i wysoko zaawansowana technologicznie cywilizacja mogłaby coś w stylu centralnego planowania wprowadzić.
Przykładowo. Nie ulega wątpliwości, że gdyby projektować domy w jednym mega-praktycznym stylu zanim projektować przykładowo każdy na nowo to zaoszczędzono by wiele zasobów.
Witold napisał(a):Argumentując jak współczesny socjalista: przecież to nie jest żadne centralne planowanie! Państwo nie będzie narzucało cen, będzie jedynie regulowało jaki procent ceny klienci mają płacić, zależnie od swoich dochodów, tak żeby wszyscy odczuwali go po równo! Jakie centralne planowanie? Jaka ingerencja w wolność? Normalna regulacja!
Jak chciałbyś aby to wyglądało? Każdy przychodziłby ze zeznaniem podatkowym? Każdemu przeliczano by ceny? Ile czasu by to zajęło? Jakie kolejki, nie mówiąc o papierkowej robocie i chaosie.
Mam dużo z konserwatysty i nienawidzę rewolucyjnych rozwiązań. Jeżeli jakiś kraj to wprowadzi i rezultaty będą korzystne to będę postulował wprowadzenie czegoś podobnego. Wolę na razie zostać przy sprawdzonych podatkach.
Witold napisał(a):Jakich warunków? Pytałem o to, dlaczego, skoro służba zdrowia ma być darmowa i dostępna dla wszystkich, żywność nie ma być darmowa i dostępna dla wszystkich, skoro jest dużo bardziej niezbędna do życia niż opieka medyczna.
Dobra nie ma sensu w ogóle dumać nad tym jak to wygląda w Polsce bo nie ma w sumie to znaczenia. Wiele rzeczy w Polsce mi się nie podoba.
Więc moja odpowiedź:
TAK, POWINNA BYĆ!
Witold napisał(a):Ja uważam, że złe czy dobre jest zależne od tego czy jest korzystne czy niekorzystne
Wiem natomiast, że korzystne dla społeczeństwa i dla mnie będzie wyeliminowanie ciebie.
Wyrwane kompletnie z kontekstu. Napisałem, że owszem wyeliminowanie ciebie byłoby korzystne dla społeczeństwa i dla mnie gdybyś chciał mnie zabić.