DziadBorowy napisał(a):Niestety korzystałem i mam pojęcie jak to wygląda. I nie pierdol mi tu o mniej zamożnych, bo prawda jest taka, że tych mniej zamożnych ta "darmowa" służba zdrowia najwięcej kosztuje. Jak Ci dzieciak płacze z bólu z powodu bólów stawów a wizyta u specjalisty wyznaczona jest za pół roku to się zesrasz ale kasę na prywatnego specjalistę znajdziesz. A jak masz kogoś poważnie chorego w szpitalu a ordynator daje do zrozumienia, że można to i owo zrobić i przyspieszyć ale w zamian za kopertę to tą kopertę dasz - nawet jak byś musiał się zapożyczyć. Nie wiem czy też wiesz jaka jest najszybsza metoda na podjęcie leczenia w szpitalu o lepszym standardzie - innym niż ten najbliżej miejsca zamieszkania. Ano trzeba znaleźć jakiegoś lekarza, który w tym szpitalu ma coś do powiedzenia i zarazem przyjmuje prywatnie. No i po którejś tam prywatnej konsultacji z rzędu okazuje się, że miejsce którego nie było nagle się znajduje.Dopóty masz wybór, dopóki masz kasę. Ja korzystam z państwowej służby zdrowia praktycznie cały czas. W przypadku patologii i trudnej sytuacji, zrobię wszystko dla poprawy tejże. Ale wiem, że nie wszystkich stać na prywatne zabiegi. Jeżeli Ciebie stać, to sobie korzystaj.
Cytat:Być może widziałeś ale ostatnio w telewizji leci reklama od ubezpieczenia na wypadek pobytu w szpitalu finansowanym przez loterię NFZ i "dodatkowych" kosztów z tym związanych. Z przekazu widać, że jest skierowana głównie do emerytów i rencistów. Dlaczego do nich? Ano dlatego, że oni już zazwyczaj z praktyki wiedzą jak zazwyczaj wygląda to "darmowe" poprzez loterię NFZ leczenie w szpitalu i się cholernie boją, czy wydolą finansowo kiedy przyjdzie taka konieczność.I oczywiście prywatny kapitał nie ma z tym nic wspólnego? A sztuczne kolejki, np: na tomograf komputerowy, które nam fundują Spółki? Prywaciarze zrozumieli, że można na badaniu 400 zł wyhaczyć, więc każą mówić, że za 4 miesiące będzie miejsce. A tomograf stoi nieużywany. Dobrze, że można interweniować w NFZ, to czasem pozytywnie skutkuje (np: w Malborku).
Cytat:Tak wygląda ten wasz wymarzony system, drodzy teoretycy karmiący się iluzjami.To nie jest "nasz" wymarzony system. Tego nie pozwolę sobie wmówić.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL