Gocek napisał(a):Dopóty masz wybór, dopóki masz kasę. Ja korzystam z państwowej służby zdrowia praktycznie cały czas. W przypadku patologii i trudnej sytuacji, zrobię wszystko dla poprawy tejże.
A Ty może łaskawie czytaj co napisałem, zamiast pierdolić po raz kolejny ideologiczną papkę. Nie każdy jest okazem zdrowia aby móc pozwolić sobie na korzystanie wyłącznie z państwowej służby zdrowia i czekanie po kilka miesięcy na zabieg, który jest absolutnie niezbędny.
A w przypadku np chorób dzieci dochodzą tak silne emocje, że ludzie się zapożyczą ale pieniądze znajdą. Na co Gocek chamsko powie "widocznie ich było stać" i w zachwycie zaduma się nad wspaniałym systemem sprawiedliwości społecznej, który sobie wydumał.
Cytat: Ale wiem, że nie wszystkich stać na prywatne zabiegi. Jeżeli Ciebie stać, to sobie korzystaj.A to już czysta socjalistyczna bezczelność. Zedrzeć z ludzi obowiązkową składkę na udział w loterii NFZ a w przypadku gdy NFZ odmawia refundacji lub wyznacza termin za 9 miesięcy śmiać im się w żywe oczy mówiąc, że "jak ich stać to niech idą sobie prywatnie".
Cytat:I oczywiście prywatny kapitał nie ma z tym nic wspólnego? A sztuczne kolejki, np: na tomograf komputerowy, które nam fundują Spółki? Prywaciarze zrozumieli, że można na badaniu 400 zł wyhaczyć, więc każą mówić, że za 4 miesiące będzie miejsce. A tomograf stoi nieużywany. Dobrze, że można interweniować w NFZ, to czasem pozytywnie skutkuje (np: w Malborku).Niech żyją teorie spiskowe. Tomograf stoi nie dlatego, że trzeba wygenerować sztuczne kolejki, ale dlatego, że loteria NFZ refunduje określoną ilość zabiegów. Jak ktoś się nie załapie to musi czekać na następne losowanie. Skoro więc loteria NFZ nie chce finansować tych potrzebnych zabiegów to masz do wyboru albo czekać na następną turę budżetową ryzykując komplikacje zdrowotne a nawet śmierć (w przypadku nowotworów) albo zapłacić z własnej kieszeni.
Masz swoją darmową służbę zdrowia.
nonkonformista napisał(a):Czy ja dobrze słyszałem, że w Polsce tylko ryby nie biorą? :lol2:
Zmienię szpital, a nie dam. Ordynator zarabia dobrą kasę i jeszcze mu mało? Na drzewo z takim i do prokuratury zgłosić, a nie szelmie łapówki dawać.
Niesłychane! I to ci, co tak pieją o upadku cywilizacji, upadku wartości europejskich i innych tego typu niedorzecznościach. A sami?
Proszę! Piszą, że by łapówkę dali. Niesłychane! Moralność Kalego ma się świetnie.
Trzeba walczyć z łapownictwem, a nie mu przyklaskiwać.
Po pierwsze nikt nie napisał - ze łapówkę dał -to tylko przykłady jak system obecnie działa.
Po drugie, widzę, że mamy kolejnego internetowego teoretyka ideologia.
Już widzę, jak w przypadku, gdy jakaś bliska Ci osoba leży w szpitalu z nowotworem i koniecznością natychmiastowej operacji, jak latasz do prokuratury i szukasz innego szpitala