sirflinket napisał(a):Dlaczego osoby prowadzące niezdrowy tryb życia mają płacić tyle samo za służbę zdrowia? Sami zasłużyli se na swój los.
Bo często wynika to z tego, że po prostu nie mogą prowadzić zdrowego trybu życia? Zdrowe jedzenie jest kosztowne. Osoba pracująca na budowie 10godz nie ma czasu na fitness a jej marzeniem jest dojechać do domu i usiąść na fotelu przy okazji napchać się czymś zawierającym dużo kalorii. Tutaj nie ma miejsca na racjonalne żywienie i 5 posiłków dziennie.
sirflinket napisał(a):Moja propozycja jest taka aby każdy grubas, palacz, pijak itd. musiał z własnej kieszeni płacić za leczenie chorób, które są spowodowane złym trybem życia.
Co do palaczy i pijaków mogę się zgodzić. Osoba biedna a mająca na 2 paczki papierosów dziennie to wkurzające. Osoby grube to zależy, są osoby grube z powodu różnych chorób także...
Jednak pytanie jest takie. Co jeśli nie będziemy ich leczyć i nie będą w stanie pokryć swojego leczenia? Dać im umrzeć?
Właśnie wygląda to tak w USA. Osoby nieubezpieczone trafiają do szpitala już we fatalnym stanie i wtedy pomimo braku ubezpieczenia są leczone. Bo co zrobić? Obciążymy taką osobę kosztami, co to da? I tak nigdy nam tego nie spłaci. Możemy ją po bankructwie zamknąć we więzieniu i tam ją utrzymywać za pieniądze podatników. I tyle z oszczędności.
sirflinket napisał(a):Co wy na to Sajidy i Antagonistyczne i inne niby co dbają o ludzi a zapewne są państwowymi aparatczykami
Bo wstawię ci minusa czego nie chcę robić :p