antagonistyczny napisał(a):Ja tylko chcę wprowadzić zasadę. Płacisz podatki na Cyprze, funkcjonuj na Cyprze. Zobaczymy jaką wielką korporację otworzysz sprzedając towary tylko lokalnej ludności.
Ten przykład jest kompletnie nieadekwatny bo raje podatkowe nie sprzedają tego samego taniej. Lepszy byłby taki przykład. Mamy sprzedawców, którzy tworzą wielką Galerię. Galeria przyciąga tysiące klientów ale żeby na niej sprzedawać trzeba płacić składkę. Jednak są ludzie, którzy tej składki nie płacą a dalej korzystają z dobrodziejstw Galerii.
Patologiczna sytuacja. Trzeba zamknąć Galerię dla takich cwaniaków.
Już gdzieś kiedyś o tym pisałem: nie da się formalnie uzyskiwać w Polsce dochodu i nie płacić od niego podatku.
art. 3. ust. 2 opdoop
Podatnicy, jeżeli nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej siedziby lub
zarządu, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów, które osiągają
na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
To, dlaczego bardziej opłaca się rejestrować duże spółki (bo małych się nie opłaca) poza granicami naszego wspaniałego kraju wynika z ust. 1 wspomnianego artykułu:
Podatnicy, jeżeli mają siedzibę lub zarząd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów, bez względu na miejsce ich osiągania.
Rejestracja spółki w Hong-Kongu pozwala osiągać oszczędność podatkową rzędu 5-10% dochodu i jest to jak najbardziej fair.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici