exodim napisał(a):I najwyraźniej widać, że najbardziej "liberalne" stany są w czołówce :wink:
Jeżeli przez liberalnie masz na myśli lewicowe to masz rację. Policzyłem sobie średnią PKB pc stanów zależnie od tego na kogo głosowały w ostatnich wyborach.
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Stat...tion,_2012
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_GDP
Wyniki (średnia PKB pc):
Stany które głosowały na demokratów: 53910,04 $
Stany które głosowały na republikanów: 43233,70 $
Żarłak napisał(a):Ten obrazek oprócz spadku zakresu ubóstwa w społeczności starszych osób pokazuje jeszcze jedną rzecz. Nieefektywność. Zobaczcie sobie, że duży wzrost wydatków w ostatnich latach nie przekłada się na znaczący spadek osób żyjących w ubóstwie. Tak na dobrą sprawę najwyższą stopę efektywności program miał gdzieś w momencie skrzyżowania krzywych.
Nieefektywność względem czego? Pokażesz mi bardziej efektywne rozwiązanie bo spadek ubóstwa z 33,5% do 8,5% wydaje mi się bardzo efektywne. Jeżeli koszty zmniejszenia następnych 8,5% miałyby podwoić wydatki to nadal warto.
Nieefektywny to jest kapitalizm bez takich programów socjalnych.
Żarłak napisał(a):Wieści z Norwegii:
Puls Biznesu
Pieniędzy jest bowiem tak dużo (a nawet za dużo), że Norwegom coraz bardziej bowiem zależy na wypoczynku i życiu rodzinnym a nie na pracy. Pracują bowiem coraz mniej - podsumowuje Reuters.
Dlaczego mam pracować, kiedy nie ma takiej potrzeby – wyjaśnia przytaczana przez Reuters, 36-letnia Elise Bakke, która ostatnio zmniejszyła sobie dzień pracy w jednej z głównych firm telekomunikacyjnych do 6 godzin dziennie. Może to szczęście, może na to zapracowaliśmy. To nie ma znaczenia. Mamy pieniądze by żyć w nordyckim stylu: w domu, na nartach, na rowerze, spędzając czas z dziećmi – dodaje Bakke.
Artykuł jest genialny. Obnaża filozofię ludzi pokroju Żarłaka. Tak ludzie w Norwegii mogą pracować po 6godz. i resztę czasu spędzać z rodziną. O ZGROZO!!!
A czego chciałby Żarłak? Żarłak chciałby aby ludzie zawsze byli biedni i zapracowywali się po 12godz dziennie. I taki ma być kapitalizm. Trzymać roboli zawsze w ubóstwie aby zapierdalali na kapitalistów.
Bo inaczej tego nie rozumiem. Czyli według Żarłaka kapitalizm jest dobry bo co? Bo jeśli dlatego, że Żarłak uważa, że pomaga się ludziom bogacić to co się stanie jak w końcu będą bogaci? Przestaną pracować a to jest dla niego nie do zaakceptowania :lol2:
Zresztą kryzysu w Norwegii nie widać. Nadwyżka budżetowa, bezrobocie na poziomie 3%, stały wzrost gospodarczy.
A co do wydajności pracowników na godzinę? Najwyższa na świecie: