Sofeicz napisał(a):Iselin wymiata - skąd ona to wszystko wie?Ja się właśnie poniekąd utrzymuję ze znajdowania informacji beznadziejnych
Gdyby nagrody były prawdziwe a nie symboliczne, mogłaby się z nich utrzymać.

Co do Braci Witalijskich, to opis sytuacji zasugerował mi, że to pewnie średniowiecze, Bałtyk i jakieś starcia z udziałem Hanzy.
Dziękuję wszystkim za pasjonującą rywalizację

A oto pytania:
1. Ta historia sprawia wrażenie, jakby pochodziła z telenoweli, jednak wydarzyła się naprawdę. Pewna arystokratka, znana z patriotyzmu, ochrony dziedzictwa kulturowego, jak również z licznych romansów, urodziła w tajemnicy nieślubną córkę. Ukrywała tożsamość prawdziwą tożsamość córki, póki dziewczyny nie zapragnął poślubić jej własny brat, a syn rzeczonej arystokratki. Kim była ta arystokratka?
2. Znajdująca się w jednym z polskich miast brama została zamurowana na rozkaz samego założyciela miasta, według jednej z wersji był to wyraz szacunku wobec szlachetnego gościa, który przez tę bramę przejechał, według innej – wobec szlachetnego jeńca, którego przez nia przewieziono.
3. Pewien średniowieczny władca nosił interesujący przydomek, który w tłumaczeniu na popularny dziś język, oznacza też nazwę popularnej technologii. Jaki to władca?
4. Jednego z piastowskich książąt zgubiło zbyt wysokie libido – w dość podeszłym jak na owe czasy wieku poniósł śmierć z rąk zaatakowanej przez siebie w wiadomym celu kobiety.
5. Dawno, dawno temu w pewnym regionie Europy podczas konfliktów zbrojnych bardzo przydatny był owiany legendą stan. Nie wiadomo, jak wprowadzano się w ten stan, według niektórych teorii możliwe to było dzięki specjalnym technikom oddechowym, według innych – poprzez spożywanie grzybów lub picie moczu osób, które takowe grzyby spożyły. Jak nazywano wojowników znajdujących się w tym stanie?
6. Urzędujący pod koniec XX i na początku XXI wieku premier europejskiego państwa nosił takie samo imię i nazwisko jak zaufany doradca władcy tego samego kraju, żyjącego kilkaset lat wcześniej. Władca ten podobno nie miał całkiem dobrze w głowie, stąd też jego przydomek. Jakie imię i nazwisko nosili ci dwaj, żyjący w różnych epokach ludzie?
7. Kobieta odznaczona medalem Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata. Dzieciństwo spędziła w niewielkim mieście pod Warszawą. Dane uratowanych przez siebie dzieci przechowywała w pewnym naczyniu, dzięki czemu po wojnie można było ustalić ich prawdziwą tożsamość.
Na odpowiedzi czekam do poniedziałku 8 kwietnia.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.