Śmierć Szczurów napisał(a):Zniesienie ceł jest deregulacją wolnorynkową - rzecz w tym, że sam napisałeś, że MFW wcale nie dąży do zniesienia ceł.Napisałem, że dąży, wręcz nakazuje. Nie zniesiesz barier, nie dostaniesz pomocy. Stąd np: niektóre gospodarki afrykańskie zostały zdominowane przez zagraniczny kapitał.
Cytat:Czyli MFW wolnorynkowe nie jest, tak jak ja nie będę czarny, choćbym się cały umazał czarną farbą.Jego regulacje są w większości wolnorynkowe, tzn. gdy Polska przechodziła na gospodarkę rynkową, to nie pomagała jej w tym instytucja socjalistyczna, nakazująca restrukturyzację przedsiębiorstw, zniesienie barier celnych i prywatyzację mienia publicznego. MFW zalecił terapię szokową Balcerowicza, zwalczanie inflacji przez oszczędności, ograniczenie wydatków publicznych, zdławienie inflacji itd. Na szczęście Polska nie przyjęła wszystkich zaleceń MFW, gdyż wylądowalibyśmy najprawdopodobniej jak Rosjanie z pkb per capita niższym niż przed transformacją.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL