Cytat:Przypisując temu zdaniu wartość logiczną nie musimy formułować definicji biednego Łukasza. Podobnie jak nie istnieją formalne definicje Nowego Jorku, Wisły, Wodospadu Niagara i Ziemi Beringa.
Nie musimy definiować Łukasza, ale możemy to zrobić. Jeśli przy stole siedzi Łukasz i trzech jego kumpli, a tylko on nosi okulary, adekwatną definicją wskazującą Łukasza będzie: "to ten w okularach". Podobnie jak dla nauczycielki uczącej Łukasza adekwatną definicją byłoby np. "to ten rudy okularnik, który zawsze spóźniał się na lekcje". Definicja zależy od kontekstu, ale w przypadku mówienia o rzeczach czy stanach empirycznych, zawsze odnosimy się do doświadczenia.
Podobnie Nowy Jork możemy zdefiniować na miliard różnych sposobów w taki sposób, w zależności od stanu wiedzy naszego interlokutora, któremu chcemy przedstawić o jakim mieście mówimy. I MOŻNA to zrobić w sposób jednoznaczny - tak, żeby bez mała trafił, że MUSI chodzić o Nowy Jork.
Cytat:Definicja Boga jest sumą wszystkich wzmianek o nim w tekstach będących źródłami wiary, tak samo jak definicją Łukasza Wydrwikowskiego mogłaby być całość informacji o tej osobie.
Definicja jest zależna od potrzeb, można ich budować całą masę bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby definiować w różny sposób.
Potrzebą religii jest komunikacja - bez komunikacji, zrozumienia tego co zaklęte jest w formułach religijnych nie jest możliwe zrozumienie. A bez zrozumienia w co się wierzy, niemożliwa jest wiara.
Żeby zaś się skomunikować muszę wiedzieć o czym mam mówić, a nie wiem tego bo nie wypływa to z żadnego mojego doświadczenia, jeśli ktoś każe mi rozstrzygać istnienie trójjedynego, transcendentnego bytu duchowego.
Cytat:Bóg nie ma swojej kategorii w doktrynie chrześcijańskiej, bowiem nie istnieją byty mu podobne. Nie można więc sensownie mówić o definicji Boga - raczej o opisie Boga.
Opis może być formą, czy jednym z rodzajów definicji.
Jeśli natomiast Bóg nie może być zdefiniowany, to nic nie stoi na przeszkodzie by idąc za Wittgenstainem zamilknąć, skoro nic o desygnacie słowa "Bóg" sensownego nie można powiedzieć.