Cytat:A czy ja mówię coś o sensowności? Zarzutem była rzekoma niekomunikowalność prawd wiary. Matematyka jest komunikowalna.
Prawdy wiary są niekomunikowalne, ponieważ nie sposób wyrazić ich empirycznie, nie sposób przedstawić doświadczeniowej sytuacji, która miałaby miejsce, gdyby "prawda wiary" była prawdziwa.
Natomiast w matematyce nie musisz przedstawiać takiej sytuacji, ponieważ matematyka jej nie dotyczy skoro jest tylko przekształcaniem. Matematyka nie projektuje żadnej "transcendentnej" rzeczywistości tak jak nie projektują jej szachy czy gra w brydża.
Cytat:Bardzo piękne źródła.
Poważnie, definicja nie obejmuje nazw własnych.
Właśnie zajrzałem do Nowaka Metodologii badań społecznych i również nie znalazłem tam nic co przeczyłoby przytoczonym przeze mnie definicjom. Nie będę Ci wierzył na słowo, jeśli twierdzisz że definicja dotyczyć może tylko abstrakcji musisz niestety podzielić się swoimi źródłami.
Cytat:Jest niedefiniowalne, bo jest nazwą własną. Można sensownie mówić o nazwach własnych.
Nie chce mi się z Tobą użerać w kwestii słowa "definicja" więc podaj proszę opis "Boga", abym po przedmiocie danym w doświadczeniu wiedział czy podpada czy też nie podpada on pod zakres tej nazwy.
Cytat:Bóg jest wszechmocny, wszechwiedzący i nieskończenie miłosierny. To co mówię nie ujmuje w pełni jego istoty, ponieważ jest od nas odległy i nie możemy badać go bezpośrednio. Nie pojmujemy w pełni jego zamysłów.
KTO taki jest? Komu nadajesz te cechy? Czy jedyną odpowiedzią jest "temu który jest wszechmocny, wszechwiedzący i nieskończenie miłosierny"? Przecież to tautologia.
Cytat:Gwiazda to olbrzymia kula płonących gazów, we wnętrzu której zachodzą reakcje termojądrowe. To co mówię nie ujmuje w pełni istoty gwiazdy, ponieważ jest od nas odległa i nie możemy badać jej bezpośrednio. Nie pojmujemy w pełni procesów zachodzących w jej wnętrzu.
Ale jest to obiekt, który obserwujemy składa się z terminów obserwacyjnych. Oczywiście, że nie musimy wszystkiego o jakimś obiekcie wiedzieć, byłoby to skrajnie niemożliwe do zrobienia. Jeśli jednak przypisujemy jakąś cechę czemuś to musimy wiedzieć czemu.
Cytat:Jeżeli rozumiesz jedno z powyższych a nie rozumiesz drugiego, to nie mam pojęcia, jak się z Tobą komunikować.
Komunikacja jest z założenia niedoskonała i operuje pojęciami wynikającymi z uogólnień. Jednak dotyczy to jednakowo rozmowy o gwiazdach, Bogu i motoryzacji.
No właśnie chodzi o to, że "Bóg" pozbawiony jest jakiekolwiek odniesienia do doświadczenia, podczas gdy gwiazdy i motoryzacja w różny sposób, pośrednio i bezpośrednio są z nim powiązane. Tu jest źródło komunikacyjnego fiaska.
Idiota
Cytat:Konkretnie to, że obiekty matematyczne nie podpadają pod żadną możliwą obserwację a jednak zdania je zawierające są sensowne.
A kto powiedział, że są sensowne bo raczej nie atsemowcy... Według atsemu zdania matematyczne są przekształceniami znaków więc nie podlegają czemuś takiemu jak "sens" podobnie jak nie podlega mu mówienie "po makale" gdy jest po makale.