Avx napisał(a):Pod wpływem programów MFW cła (jak i regulacje) z całą pewnością spadły w Indiach i skończyła się era totalnej nędzy pod pamięcią o Nehru.Proste pytanie: Czy pod wpływem programów MFW gdziekolwiek wzrosły cła, bądź wytworzono ograniczenia w handlu czy rynkach kapitałowych?
Czy w Nigerii, nie wiem - ale wwieźć coś do Nigerii, po zerknięciu na statystyki, to mordęga jest. Więc jak spadły, to o pół do dwóch procent.
Cytat:Słyszałem ze strony Amerykańskiej lewicy propozycje, by wreszcie w tą benzynę przyłożyć ostrym opodatkowaniem i zainwestować w komunikację miejską; natomiast pierwsze słyszę, by benzynę dotować :8O:Czy napisałem, że dotować benzynę w USA? Niektóre kraje rozwijające się praktycznie muszą to robić, gdyż od niskich kosztów benzyny uzależnione jest funkcjonowanie gospodarki. Ot tyle napisałem. Dotowanie jest tam uzasadnione. MFW chciałoby, aby te kraje tego zaprzestały, z oczywistych "wolnorynkowych" względów. Odwołuj się do tego co piszę, a nie do własnych fantazmatów.
Cytat:Można się zirytować, gdy ktoś nie zna faktów, które się uważa za oczywiste (nie chodzi o ideologię - to, jaki jest aktualnie poziom ceł w Nigerii to fakt, nie ideologia). Szczególnie, gdy ten ktoś siedzi na forum przez osiem lat.Kto niby nie zna faktów? Niesamowity poziom prezentujesz, powinieneś być przywódcą NEW WORLD ORDER, z taką wiedzą i panaceum na bolączki światowej gospodarki.
Napisałem, że praktycznie w każdym programie MFW jest wymagana liberalizacja handlu itp. i to są fakty. MFW nie przychodzi do państw z pieniędzmi, tworząc kolejne bariery w handlu czy na rynkach finansowych. Wręcz przeciwnie, zgodnie z ideologią wolnorynkową żąda ograniczeń niniejszych. Czy to będzie Nigeria, Kenia, Argentyna, Polska, Rosja, Tajlandia, czy Korea Południowa.
Cytat:Wynika to poniekąd z tego, że nasz gatunek nie wyewoluował w warunkach, w których często trzeba było wyjaśniać podstawowe (subiektywnie podstawowe) fakty. W prehistorii (warunkach pierwotnych, które stanowią większość naszej ewolucyjnej historii) można było powiedzieć "na lewo jest oaza", ale rzadko trzeba było wyjaśniać, co to jest oaza, co to jest drzewo, albo dlaczego warto pić wodę. W warunkach pierwotnych, kogoś kto nie znał tych spraw, można było bezpiecznie uznać za idiotęA oto ewolucyjne "mądrości" AVX, które "uzasadniają" moją rzekomą ignorancję i jego chamską i pozamerytoryczną wrzutę dot. mojej osoby, odnośnie 8 lat rzekomego pisania przeze mnie głupot. Mają rozmach skur....A emocje człowieka mają, jak wszystko, podłoże ewolucyjne. Człowiek jest tylko zwierzęciem, nie należy o tym zapominać.
Sporo naszych instynktownych reakcji pochodzi sprzed 20 tysięcy lat.
Nie zgadzam się z Twoją krytyczną oceną mojej aktywności na tym forum. Zastanów się lepiej nad sobą i poczytaj swoje fantasmagorie. A komentarze na temat moich wypowiedzi zachowaj dla siebie. Taka postawa zwie się wysoką KULTURĄ WYPOWIEDZI.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL