DziadBorowy napisał(a):Ano z tej wypowiedzi Palmera wyciągnąć można jedynie wniosek, ze Palmer twierdzi iż katolicyzm (co jest faktycznie możliwe aczkolwiek dyskusyjne) przyspieszył znacząco rozwój cywilizacji naukowo- technicznej.
Ale na pewno nie taki jaki Ty napisałeś.
Nie znając kontekstu rzeczywiście to co napisałeś byłoby jedynie możliwym wnioskiem.
Palmer jednak (historycznie) nigdy nie raczył się ograniczyć do powyższej tezy, lecz zawsze twierdził (twierdzi) to co ja napisałem powyżej (należy uwzględnić hiperbolę).
Albo więc Palmer nagle postanowił zmienić tezę (wątpliwe, szczególnie, że później pisał znowu to samo co wcześniej) albo Palmer napisał znowu coś niekonsekwentnego, żeby podeprzeć swoją ulubioną tezę (od której już nawet Pilaster się odżegnał - co jest bardzo prawdopodobne, bo Palmer uwielbia takie skoki z kwiatka na kwiatek). Uwzględniając kontekst (jak już pisałem) moje rozumienie wypowiedzi Palmera jest zasadne. Zwracam uwagę, że teraz Palmer znowu wrócił do tezy, że bez chrześcijanstwa nie byłoby własności, co dodatkowo uzasadnia moje zdanie na temat jego wypowiedzi.
Palmer: Avx zna się tak na historii prawa jak świnia na geografii, więc nie powoływałbym go jako autorytet (co jest tym bardziej śmieszne, że w wielu innych kwestiach odżegnywałeś i odżegnujesz go od czci i wiary, bo ma inne zdanie niż Ty). I to nie jest zarzut do Afałki - ma prawo nie mieć o tym pojęcia.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd