Xeo95 napisał(a):SmutłemNie przejmuj się, następnym razem będzie lepiejMiałem chwilę radości (dosłownie jedna sekunda) gdy zobaczyłem swój nick na szczycie końcowej punktacji.

Iselin napisał(a):Przez Ciebie znów kupiłam książkę :| Przypomniałeś mi, na co od jakiegoś czasu poluję... polowałam.Ksiażek nigdy za wiele

Dobra, uwaga uwaga, zamieszczam pytania dogrywkowe.
1. Podczas II Wojny Światowej błędne zrozumienie i tłumaczenie przechwyconych komunikacji radiowych wroga doprowadziło do niszczącego w skutkach bombardowania pewnego obiektu. Ruiny stworzyły wojskom wroga znakomitą pozycję obronną, którą utrzymywał on przez 3 miesiące. Proszę podać o jaki obiekt chodzi i na czym dokładnie polegała pomyłka.
2. Do tego tragicznego w skutkach zderzenia czołowego dwóch potężnych maszyn doszło m.in na skutek użycia niestandardowej i nieprecyzyjnej terminologii oraz frazeologii przez osobę odpowiedzialną za utrzymywanie bezpieczeństwa ich ruchu. Po tym wydarzeniu komunikacja między osobami bezpośrednio kierującymi maszynami a osobami odpowiedzialnymi za ich separację została poddana znacznie surowszym regulacjom. Proszę podać miejsce tej katastrofy, rok oraz ilość pochodnej ropy, jaką odzyskano z fragmentu starszej z maszyn.
3. Jeden z kronikarzy starożytnych donosił, iż podczas ważnego wydarzenia wódz wojskowy, będący głównym jego prowodyrem, dokonywał rzeczy, które w tamtych czasach były praktycznie niewyobrażalne, a mianowicie wysadzał skały, które blokowały mu drogę przejścia. Kto był tym dowódcą i kto o nim pisał?
4. Pewien dość obrzydliwy zwyczaj związany z wróżbami przekazany został z jednego imperium do drugiego, istniejącego znacznie później, za pośrednictwem ludu, z którego owo drugie imperium wyewoluowało. O jaki zwyczaj chodzi i na czym on polegał?
5. Bilety na jaki film po raz pierwszy w dziejach PRL-u stały się towarem czarnorynkowym? I na jaki po raz drugi?
6. Budowniczych owych wspaniałych konstrukcji dzieliło od czasów Chrystusa niewiele mniej lat, niż nas. Położone są one na wyspie, a według niektórych badaczy nie służyły celom mieszkalnym, lecz kultowi zmarłych. Jaaakie to konstrukcjeeee? Dum dum, dum dururum.
Za stworzenie pytania 3 oraz za inspirację przy układaniu pytań 4 i 6 dziękuję Kyriosowi

Na odpowiedzi czekam do, powiedzmy, godziny 22 w niedzielę. Nie jestem pewny czy tym razem pytania wyszły odpowiednio trudne, ale jeśli deadline jest zbyt rychły, to oczywiście dajcie znać, przesunę.
Życzę trójce dogrywkowiczów powodzenia

Miałem chwilę radości (dosłownie jedna sekunda) gdy zobaczyłem swój nick na szczycie końcowej punktacji.