NotInPortland napisał(a):Czy da się jakoś skorzystać z wybryków natury?
Da się, wierz mi da się. Odpowiedni trening, stymulacja i naprawdę da się. Mam zapisane na komórce mnóstwo stron o takiej tematyce, jak będę miał chwilę czasu i szybki net (teraz nie mam szybkiego) to podlinkuję co sie da abyś mógł zobaczyć na własne oczy to co jam widział
Cytat:Z przypadków, w których doszło do wycieku tajemnic jakie drzemią w mózgu?
Chodzi oczywiście o autystyków - genialnych idiotów.
Ich zdolności da się wykształcić u "normalnych ludzi". Widziałem bodaj na Discovery człowieka kalkulatora, zdrowy chłop, twierdził że myśląc intensywnie nad sposbem liczenia (orłem nie był, a przynajmniej tak twierdził) nauczył sie nieświadomie obliczać kolosalne liczby, mnożyć dzielić potęgować. Widziałem może na KW doniesienia o tym że za pomocą ćwiczeń człowiek może połączyć różne rejony mózgu, i to w sposób dowolny! Czytałem też że umiejętności liczenia wykształcone podczas używania liczydła u małych Japończyków wynikają z wyćwiczonego połączenia pomiędzy rejonem mózgu odpowiedzialnym za liczenie i tym odpowiedzialnym za ruchy gałek ocznych. Po pewnym czasie połączenie tak się utrwaliło że dzieci wyobrażając sobie obraz liczydła przesuwały tylko palcem w powietrzu i liczyły szybciej niż kalkulator...
Jak widać jedyny problem to opracować odpowiednie ćwiczenia i łączące odpowiednie rejony mózgu. Wtedy można łatwo się specjalizować i być coraz wydajniejszym. A zważywszy na to że by być w czymś mistrzem trzeba poświęcic na to 10 000 godzin (dobre wyniki sprawiające że wydajność podnosi się o ok. 10 razy to tylko 250 godzin!) W ciągu całego życia można nabyć mnóstwo takich umiejetności.
http://prnews.pl/marek-skala/czy-w-10-00...42857.html
Cytat:Wszyscy wiemy jaką pamięcią mogą dysponować.
Pamięć doskonała występuje tylko u autystyków z synestezją. Salomon Szereszewski był zdrowym przeciętnym mężczyzną, ale był synestetykiem wielomodalnym zdaje się z synestezją dwukierunkową. Naśladować taką synestezję czyli zastępować ją jej namiastką mają za zadanie niektóre mnemotechniki. Można też synestezję wywołać za pomocą... hipnozy. Jutro podlinkuję.
http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=PL_...&RCN=30027
Cytat:Czy można jakoś wpłynąć na mózg, żeby funkcja pamięci zbliżyła się nieco do tej edycji autystyczno-genialnej?
Można, były eksperymenty (linkował Sajid) O magnetycznej przez czaszkowej stymulacji mózgu, podlinkowałeś elektryczną więc są co najmniej dwa sposoby. Ponadto mnemoniki, odpowiednie ćwiczenia poszukaj sobie w sieci ćwiczenia by być jak mentalny kalkulator, środki farmakologiczne a nawet niektóre hormony (EPO) zwiększają możliwości mózgu.
Cytat:Kiedyś w jakimś filmie dokumentalnym, gość, który badał osoby z superpamięcią, o ile dobrze pamiętam, stwierdził, że brakuje im zdolności do uogólniania i dzięki temu ich mózgi skupiają się na szczegółach. Nie widzą domu tylko okna, drzwi, dachówki. Badacz był tak zawzięty, że chciał u siebie zdeaktywować (chyba poprzez przezczaszkową stymulację magnetyczną) czasowo odpowiednie części mózgu i się przekonać czy zyska jakieś super zdolności.
Nie wiem jak to się skończyło.
Wyniki były pozytywne, założenia się sprawdzały, ale skutki bodaj tylko 24 godziny trwały. Jutro może podlinkuję, dziś nie dam rady z takim szybkim netem :evil:
Cytat:Przyznam, że trochę mnie zdziwiło, że znany sawant Daniel Tammet, wyrecytował z pamięci tylko 22.514 cyfr liczby pi, co wystarczyło jedynie na rekord Europy, a rekordzistą świata jest Lu Chao (67.890 cyfr, i twierdził, że gdyby się nie pomylił to doszedłby do 90 lub 100 tysięcy), który zdaje się sawantem nie jest.
No bo to są ludzie którzy wypracowali sobie takie umiejetności jest ich niewielu ale na zalinkowanym przez mnie blogu jest nawet opis jakiejś olimpiady w której startują specjaliści w lczeniu w pamięci lub w zapamiętywaniu czy układaniu kostek rubika na czas.
Cytat:"Żywa kamera", utwory fortepianowe, rzeźby zwierząt, uniwersalny kalendarz... to normalka wśród sawantów. Ostatnio jednak jeden koleś mnie zadziwił: Jacob Barnett.
Jego specjalizacja to matematyka, fizyka, mechanika kwantowa.
Ale to chyba nie Sawant?
Cytat:Nie wiem, ale ten dzieciak już zdążył chyba przeskoczyć Einsteina.
A teraz ciekawostka, która obiegła media w maju:
No to masz tutaj dwie ciekawostki (sorry ale ta prędkość nie pozwala na więcej):
Stymulacja prądem zwieksza możliwości mózgu dwukrotnie:
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,...aczem.html
i
http://giznet.pl/%E2%80%8Bjak-za-pomoca-...ego-mozgu/
A tutaj masz opis jak proste do budowy jest to urządzenie. Jutro wstawie stronę ze specyfikacjami i tym jak zrobić to samemu
A przynajmniej gdzieś tego poszukam
Sebastian Flak