Palmer Eldritch napisał(a):Westeros jest światem, do którego chrześcijaństwo nie dotarło.
Dominującą religią jest "septolatria", czyli kult Siedmiu Bogów, z tym że pojmowanych jako pewna całość, nigdy nie wymienianych z osobna. Siedmiu posiada wspólnych kapłanów (o ile dobrze pamiętam: septonów) oraz wspólny symbol: siedmioramienną gwiazdę wpisaną w koło.
Z tych powodów westerosowska septolatria wykazuje wiele podobieństw do uniwersalistycznego monoteizmu...
Akurat ta religia skojarzyła mi się właśnie z chrześcijaństwem, a sam twórca świata Westeros - George RR Martin - stwierdził w jednym z wywiadów, jakie można obejrzeć na youtube, że wiarę w Siedmiu oparł na chrześcijaństwie, chyba nawet na katolicyzmie (ale nie jestem pewien). No i ta pewna całość, o której piszesz, to nie byle jaka całość, a jeden bóg - wspomina o tym artykuł na Wiki of Ice and Fire, a i sam autor w tym samym wywiadzie, który mam na myśli (był to jeden z dłuższych wywiadów, dostępnych na Youtube) stwierdził, że trzy osoby chrześcijańskiego Boga zastąpił siedmioma.
Cytat:Oprócz septolatrii na Westeros występuje zepchnięty na margines kult Starych Bogów (kojarzy mi się z nordyckim pogaństwem w Średniowieczu)Trochę mało jest konkretów na temat tej religii, więc nie wiem, czy to nie jest czasem skojarzenie na wyrost. Mnie ta religia kojarzy się bardziej z jakimś animizmem, ze względu na moje skojarzenia animizmu z wiarą w liczne, mało konkretne duchy, oraz ze względu na poziom technologiczny jej pierwotnych wyznawców.
Z kolei religia Pana Światła jest oparta na Zoroastryzmie (o czym można dowiedzieć się stąd: http://gameofthrones.wikia.com/wiki/R%27hllor, a i we wspomnianym wywiadzie jest chyba o tym mowa).
Cytat:I bonusowa ciekawostka ode mnie.Martin twierdzi, że inspirował się Wojną Dwóch Róż.
Cykl Gra o Tron przypomina nieco dzieje I Rzeszy Niemieckiej, odrobinę Rzeczpospolitą w XVII i znacznie bardziej średniowieczną Japonię, a w szczególności Okres Azuchi-Momoyama.
Kto grał Shogun (2) Total War, ten wie o co chodzi.