Sofeicz, Twoja wiedza nie jest zerowa, tylko pytania są dość trudne, obejmują materiał "pozaszkolny" i "niemedialny".
Marzy mi się plenerowy Konkurs o Palmę, w formie powiedzmy otwartego testu na 20 łatwiejszych pytań (i pół godziny na odpowiedzi, coś jak klasówka w szkole), takich na które można odpowiedzieć bez googla.
Przykłady:
1. W którym wieku Turcy zdobyli stolicę Węgier - Budę?
2. Kto jest głową państwa kanadyjskiego?
3. W którym roku powstało państwo zwane Mandżukuo (można się pomylić o 12 lat).
4. Rozwiń skrót: NEP.
5. Czyje wojska walczyły pod Połtawą w 1709 i kto zwyciężył?
Naprawdę chciałbym takie coś zorganizować, może Bóg da doczekać jakiegoś większego zlotu?
Odpowiadaj tylko na priva.
Ale to nie Ukraina, bo w pytaniu napisałem, że flagę ową odwraca się tylko w razie wojny.
Marzy mi się plenerowy Konkurs o Palmę, w formie powiedzmy otwartego testu na 20 łatwiejszych pytań (i pół godziny na odpowiedzi, coś jak klasówka w szkole), takich na które można odpowiedzieć bez googla.
Przykłady:
1. W którym wieku Turcy zdobyli stolicę Węgier - Budę?
2. Kto jest głową państwa kanadyjskiego?
3. W którym roku powstało państwo zwane Mandżukuo (można się pomylić o 12 lat).
4. Rozwiń skrót: NEP.
5. Czyje wojska walczyły pod Połtawą w 1709 i kto zwyciężył?
Naprawdę chciałbym takie coś zorganizować, może Bóg da doczekać jakiegoś większego zlotu?

su27 napisał(a):A 5 to nie Ukraina przypadkiem? Gdzieś tu się toczy dyskusja o odwracaniu flagi przez partyzantów w jednym niemieckim dziele filmowym?
Odpowiadaj tylko na priva.

Ale to nie Ukraina, bo w pytaniu napisałem, że flagę ową odwraca się tylko w razie wojny.