Sofeicz napisał(a):Palmerze - ponawiam.
Podeślij jakieś źródło, o którym pisałem, bo to ma wpływ na dalszy rozkład zajęć!
Czekam do jutra.
Projekt nagradzania alpinistów medalami olimpijskimi powstał przed okresem XX-lecia międzywojennego. Inicjatywę wysunął Międzynarodowy Komitet Olimpijski (MKOl) w 1911 r., a ściślej Komitet Organizacyjny V Igrzysk Olimpijskich w Sztokholmie. W rozesłanym wówczas do poszczególnych państw piśmie z dnia 5 września 1911 r. (jako że do Polski wysłane było na adres Towarzystwa Tatrzańskiego, znajduje się ono obecnie w zbiorach archiwalnych Muzeum Tatrzańskiego) poinformowano: „…W związku z Igrzyskami olimpijskimi w Sztokholmie otrzyma olimpijski złoty medal ta osoba lub te osoby, które wykażą się najwybitniejszymi czynami na polu myślistwa, względnie turystyki górskiej. (…
O udzieleniu nagrody rozstrzygać będą dwa osobne sądy, jeden dla myślistwa, drugi dla turystyki. …”. Pełny powyższy tekst można znaleźć w „Taternik” R.V:1911, nr 6 s. 108.Uwaga: nigdzie nie znalazłem wzmianki, że medale w końcu przyznano. Wiem tylko, że organizator Igrzysk w Sztokholmie wprowadził do programu dyscyplinę "alpinizm i myślistwo".
Nieźle, co nie? :8O: