DziadBorowy napisał(a):Natomiast zarobki Dudy przytoczyłem tylko dlatego aby pokazać, że uważam go nie za idiotę ale za wyrachowanego cwaniaka.Rostrzygnięcie czy są za wysokie czy też nie zostawiam związkowcom - oni uwielbiają patrzeć w cudze portfeleWcześniej sam to czyniłeś patrząc na zarobki Dudy. Przynajmniej jest facet wydajny

Cytat:I to świadczy, że dalej nie rozumiesz czym jest wydajność pracy.Czytam i się uczę.
Im mniejsza wydajność pracy tym biedniejsze społeczeństwo.A nie na odwrót.
Cytat:W Polsce robimy rewelacyjne dżemy, w Niemczech robią rewelacyjne samochody. Produkcja dżemu jest mniej wydajna niż produkcja samochodów zatem społeczeństwo produkujące dżemy musi być biedniejsze niż to które robi auta.A te same rewelacyjne Dżemy gdy są robione i w Polsce i w Niemczech?
Cytat:A skutkiem kryzysu może być zarówno wzrost wydajności pracy jak i jej spadek. Wszystko zależy jakie branże dotknie on najbardziej i w jaki sposób przeprowadzone zostanie "wychodzenie" z niego.Może jakiś przykład kryzysu w wyniku wzrostu wydajności pracy?
Cytat:Ty widzialeś kiedyś na oczy typowy chiński produkt ?Made in China widzę na wysoko wydajnym sprzęcie. Wyprodukował go chiński pracownik, w Chinach.
Chiny nie mają wyższej wydajności pracy. Oni mają bardzo niską wydajność - nadrabiają ilością a nie wydajnością.
Cytat:A wydobyła się, opakowała się i przetransportowała sama ?? :wall:Oczywiście, że nie. Ale co to ma do wydajności pracy? Koszty transportu są stałe. Reszta to podaż, popyt. W czasie klęski żywiołowej ceny określonych artykułów w miejscu objętym klęską, również rosną, czy to oznacza, że wzrasta wydajność pracy? Bo akurat się tak złożyło i nagle mogę sprzedawać po cenie wyższej np: x3, więc moja wydajność wzrosła 3krotnie.
Cytat:Im mniejszy etatyzm tym mniej to się liczy.Niekoniecznie. Są wysokorozwinięte, etatystyczne kraje, w których nie liczy się więcej.
Cytat:A czym to się różni od towaru? Nie potrafisz rozpoznać usługi dobrej jakości od usługi spartaczonej? Efektem pracy umysłowej może być projekt drewnianego wychodka jak i projekt terminala lotniczego. Który charakteryzuje się większą wydajnością ??Mi chodzi o produkty tożsame, czyli dwa projekty terminala lotniczego, o tej samej jakości, w różnych krajach,.
Cytat:Być może. Jeżeli działacie w identycznych warunkach a Ty nie potrafisz zdobyć tak dobrze płacących klientów jak kolega to najprawdopodobniej tak.Zatem marketing oraz niedoinformowanie klientów może sprawić, że mimo np: gorszego jakościowo masażu od kolegi, będzie on bardziej wydajny, gdyż będzie droższy.
Masaż masażowi nie równy.
Cytat:O czym Ty piszesz. Jeden pracownik potrafi sprzedać produkt za 1000 złotych. Drugi za 1400 złotych. Ten drugi ma lepszą wydajność pracy. Wartość jak najbardziej związana jest z wydajnością.Moim zdaniem, ten drugi sprzedał ten sam produkt po wyższej cenie i tyle. Wychodzi na to, że monopoliści mają najwyższą wydajność.
Cytat:Oczywiście, że jak najmniej. A pracownik chce jak najwięcej. Płace ustala zatem popyt i podaż. A jak się w to wpierniczy rząd i każe płacić więcej niż wynosi wydajność (lub inaczej: więcej niż opłaci się płacić pracodawcy - co na jedno wychodzi) to mamy wzrost bezrobocia lub wzrost inflacji. Albo i to i to.A w przeciwnym wypadku mamy nędzę i wyzysk.
Cytat:Gdyby płace były kwestią umowną, to co stoi na przeszkodzie się umówić aby każdy pracownik w Polsce zarabiał pierdyliard złotych ?? Ale byśmy mieli dobrobyt :]Argumentum ad absurdum. Nikt nie oczekuje pierdyliarda złotych za nic nie robienie. Ale znamy przypadki, gdy prezesi np: banków wypłacają sobie pierdyliardowe premie w czasie kryzysów.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL