Łoś napisał(a):Wcześniej sam to czyniłeś patrząc na zarobki Dudy.Już napisałem po co je przytoczyłem. Powtarzać nie będę
Cytat:Przynajmniej jest facet wydajnyNiekoniecznie. Wysokie zarobki na takich stanowiskach, znajdujących się poza prawami rynku, często mają się nijak do wydajności. Tak jak zarobki rosyjskich oligarchów.
Cytat:A te same rewelacyjne Dżemy gdy są robione i w Polsce i w Niemczech?To co z nimi?
Cytat:Może jakiś przykład kryzysu w wyniku wzrostu wydajności pracy?Realny wzrost wydajności nie prowadzi do kryzysu. To kryzys może doprowadzić do wzrostu wydajności - chociażby przez wykoszenie firm mniej wydajnych. Ale jest to bardzo bolesna droga. Więc nie polecam.
Cytat:Made in China widzę na wysoko wydajnym sprzęcie. Wyprodukował go chiński pracownik, w Chinach.Jaki procent eksportu Chin stanowi wysoko wydajny sprzęt a jaki "chińskie badziewie" ? W Polsce też produkuje się wysoko wydajny sprzęt. Tylko zakładów produkujących dżemy jest znacznie więcej. Stąd słaba wydajność jeżeli patrzymy na całość gospodarki.
Cytat: W czasie klęski żywiołowej ceny określonych artykułów w miejscu objętym klęską, również rosną, czy to oznacza, że wzrasta wydajność pracy? Bo akurat się tak złożyło i nagle mogę sprzedawać po cenie wyższej np: x3, więc moja wydajność wzrosła 3krotnie.W pewnym uproszczeniu tak. Zresztą nie trzeba tak skrajnych przykładów. Mamy dwa zakłady szyjące ubrania. Jeden szyje takie jakie były modne dwa lata temu i słabo na nich zarabia. Drugi szyje modne w tym sezonie i zarabia lepiej. Wydajność pracy tego drugiego jest większa chociaż zasadniczo robią to samo. Kupić gdy jest tanio sprzedać gdy jest drogo - to też element wydajności pracy.
Cytat:Niekoniecznie. Są wysokorozwinięte, etatystyczne kraje, w których nie liczy się więcej.Ale etatyzm do tego dąży. Im większy etatyzm tym baczniej trzeba pilnować aby koneksje między władzą a przedsiębiorcami nie powstawały.
Cytat:Mi chodzi o produkty tożsame, czyli dwa projekty terminala lotniczego, o tej samej jakości, w różnych krajach,.Mogą być tak samo wydajne. Mogą mieć też różną wydajność.
Informatyk piszący oprogramowanie w londyńskim City ma większą wydajność od piszącego takie same programy informatyka na bezludnej wyspie odciętej od świata.
Ten drugi robi rzeczy które są absolutnie w danej sytuacji zbędne.
Cytat:Zatem marketing oraz niedoinformowanie klientów może sprawić, że mimo np: gorszego jakościowo masażu od kolegi, będzie on bardziej wydajny, gdyż będzie droższy.Stawiałbym na to, że jednak gorzej masujesz. Ale teoretycznie tak. Zresztą co w tym dziwnego. Porównaj zwykłe tablety a te z jabłuszkiem na obudowie. Te pierwsze są lepsze jednak to apple ma lepszą wydajność. Socjaluchom nie mieści się w głowie, że wyprodukowanie produktu to dopiero początek drogi. Trzeba go jeszcze opchnąć.
Cytat: Wychodzi na to, że monopoliści mają najwyższą wydajność.Monopolista może narzucać ceny i jego wydajność w ten sposób pozornie wzrasta. Jednak jako, że ten wzrost jest sztucznie wywołany nie przyczynia się do poprawy sytuacji gospodarczej i tworzy bańkę która natychmiast pęknie gdy do głosu dojdzie konkurencja. A monopole nie trwają wiecznie.
Cytat:A w przeciwnym wypadku mamy nędzę i wyzysk.W takiej Szwajcarii, Norwegii czy Szwecji gdzie rząd w ogóle nie wtrąca się w pensje pracowników jest straszna nędza i wyzysk. Biedni Ci Szwajcarzy i Szwedzi nie to co Polacy chronieni przez płac-mina.
Cytat:
Cytat: Argumentum ad absurdum. Nikt nie oczekuje pierdyliarda złotych za nic nie robienie.
Dlaczego skoro możemy umówić się na pensję minimalną na poziomie 2500 złotych to nie możemy umówić się aby wynosiła ona 5000 złotych lub pierdyliard złotych ? Przecież wg Ciebie pensje to kwestia "umowna".
Cytat: Ale znamy przypadki, gdy prezesi np: banków wypłacają sobie pierdyliardowe premie w czasie kryzysów.No i co z tego?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"