GPR napisał(a):tak ale kultura skądś sie wzięła i dlatego tak duża część mojej wypowiedzi była o nauce. Człowiek różni się od innych zwierząt tym że wykształcił skomplikowany system pisma i języka by zbierać informacje i na ich podstawie z pokolenia na pokolenie być lepszym.A często bywa gorszym i nie może się dogadać.
Z kolei na niektóre rzeczy nawet ten skomplikowany język jest za ubogi.
No i zależy co rozumieć przez kulturę.
Zwyczaje się zmieniają, obyczajowość a tradycje?
Tradycje to dla mnie jedynie folklor i specjalnie plusów nie mają.
GPR napisał(a):Nie mięli byśmy tej kultury jaką mamy gdyby w przeszłości nie stały się rzeczy straszne które nam teraz mówią - nie idźcie tą drogą.Jakiej kultury?
Minojskiej, greckiej?
A może współczesnej?
Popkultury....na przykład.
Chociaż teraz nie pop jest taki trendy.
GPR napisał(a):I tak kulturowo poprzez doświadczenie mamy "w społeczeństwie wykształconym" (to ważne) moralność taką a nie inną.Co okazał pewien dawny znajomy co stwierdził, że w tym kraju można godnie żyć jedynie dzięki kradzieży.
GPR napisał(a):Oczywiście w innych rejonach świata mają inną moralność ale to przez wykształcenie i co idzie za nim zdolność do negowania, do przemyślenia tematu i możliwości powiedzenia że jest zły lub dobry.W krajach islamskich np tego nie ma. Tam za powiedzenie ze "coś tu nie gra" zostajesz zamordowany.Nie ma czegoś takiego jak kraj islamski bo nie ma Kalifatu.
I niektórzy szejkowie potrafią postępować na odwrót np. pozwalać na normalny ubiór w pracy kobietom i zatrudniać je jako pilotów czy kierowców.
GPR napisał(a):U nas dlatego ze możemy "wątpić" ,wszystko, cała kultura a co za tym idzie moralność poszła do przodu. U nich stanęła w miejscu.Czego przykładem są politycy co nas okłamują i okradają oraz firmy co wykorzystują jak tanią siłę roboczą nie mającą nic do gadania.
GPR napisał(a):@Manas - ja nie pisałem niczego o Bogu. Zwróć uwagę na mój podpis. Jestem niewierzący lecz nie negujący całkowicie koncepcji Boga. Na tą chwile nie da się ustalić czy Bóg istnieje czy nie i kto nim jest.Skąd wiesz, że to ktoś?
GPR napisał(a):Być moze w przyszłości okaże sie np że naszym "Bogiem" są kosmici. tak tak. Nie neguje tej opcji.Żyjemy w kosmosie - jesteśmy kosmitami.
Bawimy się w bogów ratując życie lub je wydłużając, oraz decydując o życiu lub śmierci.
GPR napisał(a):Być moze przylecieli i zmienili małpy w nas.Albo jesteśmy wypadkową eksperymentów ewolucji.
GPR napisał(a):Co więcej. Być moze za jakiś czas my stworzymy inną cywilizację.Możliwe.
GPR napisał(a):Tak naprawdę po części dla niektórych stworzeń już jesteśmy Bogiem. nie takim co stworzył wszechświat ale co stworzył np "owieczkę dolly", matka na początku też jest Bogiem dla swojego dziecka. "Bóg" można interpretować na wiele sposobów. Temat jest długi więc tu skończę swój wywód bo nie o nim jest temat. Dodam również że jestem bardzo mocno nastawiony przeciwko kościołowi.No to piona.
:>
Nie gań innych ani nie potępiaj ich. Bądź ostrożny tylko w swoim braku szczerości.
Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?
Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?