@idiota
Dziękuje za wytknięcie błędu. Faktycznie rok 100) to jeszcze średniowiecze :-) (500-1500)
Zbyt uprościłem mój tok rozumowania i wyszło to co wyszło
Chodziło mi o skrótowe przedstawienie faktu istnienia "wieków ciemnych" czyli cofnięcia sie naszej cywilizacji w rozwoju (tak, cofnięcia się) a potem jej rozkwitu, większego dostępu do nauki przez utworzenie uniwersytetów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wieki_ciemn...owiecze%29
Książki paliło się w starożytności, średniowieczu, odrodzeniu a nawet teraz.
Uprościłem fakt że ludność była w tamtych czasach zacofana właśnie poprzez nasz kościół a potem również dzieki niemu ruszyliśmy z kopyta.
Kościołowi zależało na edukacji swoich owieczek. Jaki miał w tym cel? Pewnie przekonanie do siebie ludzi i ulepienia z nich lepszych "poddanych".
Dziękuje za wytknięcie błędu. Faktycznie rok 100) to jeszcze średniowiecze :-) (500-1500)
Zbyt uprościłem mój tok rozumowania i wyszło to co wyszło
Chodziło mi o skrótowe przedstawienie faktu istnienia "wieków ciemnych" czyli cofnięcia sie naszej cywilizacji w rozwoju (tak, cofnięcia się) a potem jej rozkwitu, większego dostępu do nauki przez utworzenie uniwersytetów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wieki_ciemn...owiecze%29
Książki paliło się w starożytności, średniowieczu, odrodzeniu a nawet teraz.
Uprościłem fakt że ludność była w tamtych czasach zacofana właśnie poprzez nasz kościół a potem również dzieki niemu ruszyliśmy z kopyta.
Kościołowi zależało na edukacji swoich owieczek. Jaki miał w tym cel? Pewnie przekonanie do siebie ludzi i ulepienia z nich lepszych "poddanych".
Za ewidentne offtopy wlepiam minusy. Minus zwrotny świadczy o tobie :-) Nie dokarmiam też trolli. Szczególnie Zefcia.
W pierwszych kilku minutach często edytuje swoje wypowiedzi uzupełniając je lub w celu poprawienia błędów.
Agnostyk, Ignostyk, Ateista