Wiem, pisałem z telefonu i nie chciało mi się poprawiać.
Machiefi napisał mi że nie weźmie już udziału w nast. konkursach, podał powód ale nie wiem czy mogę o nim napisać. Z racji tego że Palmer wróci za ok. 10 dni (jeśli wróci) Sofeicz znów przejmuje stery.
A tu opinie Macheiefego odnośnie pytań:
31 stycznia 1948 utworzono Federację Malajską, składającą się ze wszystkich stanów malajskich, lecz bez Singapuru. 31 sierpnia 1957 Federacja Malajska ogłosiła niepodległość od Wielkiej Brytanii.
16 września 1963 przyłączono północne Borneo i zmieniono nazwę kraju na Malezję. W 1965 od Malezji odłączył się Singapur, który stał się suwerennym państwem.

PS. Sofeiczu, przepraszam za błąd w liczeniu punktów. Dostałeś 3,5 pkt.+0,5 lub 1 pkt. za pytanie o skandynawskim potworze (twoja odpowiedź spełnia tylko jeden warunek odpowiedzi).
Machiefi napisał mi że nie weźmie już udziału w nast. konkursach, podał powód ale nie wiem czy mogę o nim napisać. Z racji tego że Palmer wróci za ok. 10 dni (jeśli wróci) Sofeicz znów przejmuje stery.
A tu opinie Macheiefego odnośnie pytań:
Cytat:Nie wiem czy ciężką wodę można uznać za odrębną niż woda substancję chemiczną.Mi się wydaje że ciężka woda jest subst. chem. ale głowy nie dam.
Cytat:Bitwa o ciężką wodę nie była bitwą tak na prawdę, a szeregiem działań zbrojnych (i nie tylko) rozległych w czasie i przestrzeni. Ot tak sobie ktoś nazwał. Może stąd problem z odpowiedziami.A bitwa powietrzna o Anglię?
Cytat:Co do wątpliwości Sofeicza: Malezja nie jest tym samym co Malaje. Federacja Malajska ograniczała się wyłącznie do półwyspu malajskiego, nazwę zmieniła po dołączeniu do niej byłych koloni brytyjskich leżących w północnym Borneo. Zapewne człon Mal- został się po Malajach, ale końcówka nie bez powodu się zmieniła, co ciekawe jest identyczna jak w nazwie sąsiedniego państwa Indon-ezja.Z wiki:
31 stycznia 1948 utworzono Federację Malajską, składającą się ze wszystkich stanów malajskich, lecz bez Singapuru. 31 sierpnia 1957 Federacja Malajska ogłosiła niepodległość od Wielkiej Brytanii.
16 września 1963 przyłączono północne Borneo i zmieniono nazwę kraju na Malezję. W 1965 od Malezji odłączył się Singapur, który stał się suwerennym państwem.
Cytat:Co do Kambodży, to Sofeicz może mieć rację, ale pewny nie jestem.Naprawdę?

PS. Sofeiczu, przepraszam za błąd w liczeniu punktów. Dostałeś 3,5 pkt.+0,5 lub 1 pkt. za pytanie o skandynawskim potworze (twoja odpowiedź spełnia tylko jeden warunek odpowiedzi).