DziadBorowy napisał(a):A widzisz, wszystko można. Można zrobić przyjazne prawo, rozwiązania wygodne dla obywatela, niskie podatki, rozwiązania sprzyjające przedsiębiorczości.
Łunia to wszystko zapewnia albo promuje? Nie wydaje mi się.
DziadBorowy napisał(a):Unia z całym swoim socjalistycznym dobrodziejstwem inwentarza i tak wymusza stopniową liberalizację gospodarki. Widoczne było to w procesie dostosowywania naszego prawa do prawa unijnego. Ale i teraz ten efekt jest.
Konkretnie jak? Bo ten tekst to ja już słyszałem nie raz i nie dwa, a jakoś nikt mi nie pokazał listy konkretnych, liberalizujących rozwiązań, które wymusiło wejście do Unii. A było, nie było, jestem prawnikiem i mam całkiem dobre rozeznanie w szeroko pojętym prawie gospodarczym i owszem, mogę wskazać pojedyncze liberalizujące rozwiązanie, ale mogę też wskazać drugie tyle ograniczeń. A przecież na tym koszty członkostwa się nie kończą.
DziadBorowy napisał(a):Dlatego uważam że do czasu aż nie dorobimy się polityków którzy będą chcieli i potrafili samodzielnie wspomniane rozwiązania wprowadzać lub do momentu gdy wskaźniki wolności gospodarczej w Polsce nie będą większe od średniej unijnej to członkostwo w niej przynosi nam więcej plusów niż minusów.
Wydaje mi się, że stawiasz wóz przed koniem.
DziadBorowy napisał(a):Dla Ukrainy ten efekt byłby jeszcze mocniejszy.
Ich sytuacja jest odmienna, więc rzeczywiście u nich proporcje korzyści do kosztów mogłyby być inne, chociaż ciężko mi to ocenić, bo nie znam chociażby ich systemu prawnego.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd