DziadBorowy napisał(a):Gdzie Ty masz tych liberałów, którzy psują ZUS? Do ZUSu się dopłaca z roku na rok coraz więcej. Rząd likwiduje szczątki systemu kapitałowego i kieruje pieniądze do ZUSu a Łoś pisze o liberałach psujących system emerytalny. Czy Łoś żyje w tej samej rzeczywistości co i ja ?Bo mają zobowiązania prawne. Teraz zbierają kasę na kampanię wyborczą i dalsze zadłużanie kraju z naszych emerytur. A potem będzie rządził ktoś inny.
Cytat:Zresztą powiedz mi skąd w obecnej sytuacji wziąłbyś pieniądze na emerytury?Nie wiem. Natomiast rozwiązań szukałbym aby odwrócić trend demograficzny, zająć się łamaniem prawa pracy etc.
Cytat:Obecnie idzie na to 200 mld złotych a emerytury są jakie są. Do utrzymania obecnej wysokości emerytur trzeba dopłacać 30 mld na rok. W ciągu następnych lat będzie to nawet 80 mld na rok.Chciałbyś ludzi pozbawić emerytur?
Cytat:Sumaryczne opodatkowanie przeciętnego Kowalskiego wynosi 50%. "Bogaczy" którzy łapią się na 2 próg jest 473 tysiące. Około 600 tysięcy pracuje na umowach śmieciowych z czego wszyscy na umowach zlecenia płacą już ZUS. Nie płacą go tylko ci na umowach o dzieło - jest ich zbyt mało aby ich składki cokolwiek zmieniły. Z roku na rok emerytów będzie przybywać.Dodałbym jeszcze, że jesteśmy zadłużeni jak cholera.
Cytat:Skąd Łoś zamierza wziąć pieniądze na wyższe emerytury. Z podatków? Ok - tylko jak to zrobi aby nie dorżnąć gospodarki. Przypominam, że i bez podnoszenia z uwzględnieniem likwidacji OFE w najbliższych latach musi wygospodarować dodatkowe 50 mld rocznie na utrzymanie obecnego poziomu emerytur. 50 mld to mniej więcej 1/6 obecnego budżetu państwa. Jedyne realne metody to zwiększenie PIT, CIT i VAT. PIT dla wszystkich bo "bogaczy" jest zbyt mało. CIT i VAT tak samo.A Łoś rządzi i rządził, że tak się dzieje, że teraz Łoś ma ratować kraj?
Ja chcę mieć emeryturę, chce żeby moi rodzice mogli godnie żyć z emerytury, a nie żeby Łoś ich utrzymywał, pracując na 3 etaty, w kraju, w którym jest 13% bezrobocie. Cytat:Czekam na odpowiedź, jak to zrobić aby przy obecnej demografii emerytury były "godne?"Wypłacać je tak jak miało być. A nie obcinać. Ludzie pieniędzy nie zjadają, tylko generują popyt. A popyt z kolei generuje miejsca pracy.
Cytat:5% zwrotu można uzyskać lokując długoterminowo pieniądze tylko w inwestycje z gwarantowaną stopą zwrotu tak więc jeżeli żaden socjalista mu tych oszczędności nie znacjonalizuje to gwarantowaną.Ale żeby pieniądze ulokować, trzeba je zarobić. A z tym kiepsko, bo liberał nie chce nawet minimalnej płacić.
Cytat:Zresztą, nawet jak ktoś zaryzykuje i będzie wybierał inwestycje bez gwarantowanej stopy, zależne od sytuacji na rynku to jeżeli spojrzymy na ostatnie 100 lat to nie znajdziemy tam okresu w którym inwestycja długoterminowa w okresie 40 letnim dała mniejszą stopę wzrostu niż 5%. Zazwyczaj było więcej. (dla przykładu dla ostatnich 20 lat z uwzględnieniem obecnego kryzysu średnia stopa zwrotu z akcji oscyluje koło 8% rocznie - nie pamiętam dokładnie ile - a akcje to jedna z bardziej ryzykownych metod, bezpieczne 6-7% dało się wyciągnąć z obligacji - a jak państwo nie będzie miało na wykup obligacji to na państwowe emerytury też nie)Nadajesz się do pracy jako agent III filara (joke)

Cytat:Oczywiście istnieje pewne ryzyko jakiegoś armageddonu. Kryzysu większego niż ten z lat 20, który zmiecie światową gospodarkę. Ale czegoś takiego nie przetrzyma również system państwowy.Przetrzymał gorsze rzeczy, jak okupacja wojenna i odbudowa totalnie zniszczonego kraju. Ale nie daje rady z gospodarką rynkową, ludzie nie dają rady i nie chcą w czasach niepewności zakładać rodzin.
Cytat:Ryzyko mniejszych kryzysów (takich jak obecny) można łatwo zminimalizować przesuwając większość środków w miarę zbliżania się do założonego wieku emerytalnego z inwestycji bardziej zyskownych jak fundusze na rzecz mniej zyskownych ale pewnych jak lokaty bankowe czy obligacje. Czyli np przez 25 pierwszych lat 70% masz w funduszach a 30% na lokatach, przez kolejne 10 lat 30% w funduszach a 70% w obligacjach i lokatach a na 5 lat przed końcem wszystko ładujesz na lokatę i modlisz się aby jakiś socjalista nie stwierdził, że uzbierałeś za dużo i Ci szans nie wyrównałFajno by było.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL