pilaster napisał(a):To przecież Szuriad rozwodził się nad straszliwą potęgą jaką stanowi kilkanaście samolotów wyprodukowanych 30 lat temu :roll:
Tiaa, a co ma 30 lat do wartości bojowej?
Czy wiesz jak przedstawia się wiek samolotów wojskowych NATO? Warto sie z tymi danymi zapoznać, bo chyba myslisz, że wartość bojowa jest tym większa, im samolot jest młodszy. Mylisz się. Ale wybaczam ci, bo wiedzy żadnej w tym temacie nie posiadasz. Ale po co w takim razie piszesz o tym, jak nie masz pojecia o pewnych rzeczach?
Ale 18 F-16 USAF, które polata trochę po niebie w ramach "przestraszenia" Rosji, to za to technologia XXI wieku? (ach..., zapomniałem, że ty masz problem z rożróżnieniem XVI od XVII w i tego co się wówczas działo...

Sprawdź kiedy jest ta straszliwa potęga skonstruowana (F-16) i chyba się rozczarujesz, kto cię ma bronić:-) Muszę cię rozczarować, przetarg na polskie mysliwce wcale nie wygrał najlepszy i najnowocześniejszy samolot:-) Sprawdź, np.na czym lata system AWACS (czy to nie czasami konstrukcja z lat 50-tych
Tak, satruszek B707
Sprawdź które biura konstrukcyjne robiiły i robią do teraz najlepsze płatowce. Sami Amerykanie to przyznawali nie jeden raz. A awionikę można kupić teraz wszędzie. Sporo ruskich, nowoczesnych samolotów lata na europejskiej awionice już nie mówię o tym, że latają współnie w kosmosie. Ciekawe czy na ruskich stacjach, czy na amerykańskich. Tylko nie wyciągaj pochopnych wniosków z Oscarów dla "Grawitacji"

Rozbawił mnie ostatnio emerytowany lotnik (mysliwiec) polski, który dla TVN-u powiedział: "latałem na MIG-21 i nie mam żadnej wątpliwości, kto zwycięży w konfrontacji z polskim F-16"
Każdy laik wie, że jakby doszło do 1:1 np. z MIG-29 z adekwatną awioniką (już nie mówię o nowszych konstrukcjach), to z jastrzębia nie ma co zbierać. Już nie mówię, że polskie eFy są dużo gorzej uzbrojone i potrafią działać tylko na "krótkim" polu walki....nasze P-11 i P-24 miały masowo kosić niemieckie Me-109, Ju-87, He-111, Do-18, itp. Deja vu?