Xeo95 napisał(a):Porównaj sobie średnią życia w Rzymie ze średnią życia w innych państwach z tamtego okresu.Ja bardzo dobrze wiem jak była srednia za imperium rzymskiego, dlatego uzyłem tej przenośni.
A potem średnią życia w Rosji ze średnią życia w innych państwach z naszych czasów
To, że intnieje jakieś imperium, czy też nie istnieje, nie ma znaczenia i nie determinuje długości życia.
Na długośc życia wpływa przede wszystkim śmiertelność noworodków (no parę innych zmiennych również:-). Rzym jest tego koronnym przykładem. I co z tego, że Rzym był imperium, jak umieralność mężczyzn do 5 roku zycia w tamtym okresie była tak wysoka, że długość życia (33 lata) stanowi połowę okresu przeciętnego, teraźniejszego Rosjanina (według niektórych Rosja imperium nigdy nie była), ale sześć dych żyją:-). Przypominam, że Polacy jeszcze nie tak dawno średnio mieli "podobną", a Ruscy przecież piją, tłusto jedzą, wierzą w Lenina, i trichę ich w Afganistanie zginęło ;-)
No to, albo bycie imperium wpływa przyczynowo na długośc życia, albo nie ma to żadnego znaczenia...