Sofeicz napisał(a):Tak twierdzi Wiki - ja bazuję na filmie z Planete+, gdzie były dosyć dokładne wyliczenia francuskich astronomów i wiele informacji, których na Wiki nie ma (np. sprawa dżetów).Wg wykresu z Wiki tutaj, absolutna jasność supernowej w maksimum waha się od -17 do -19 magnitudo, co przekłada się dla odległości Betelgezy na widoczną jasność od ok. -11,5 do -13,5, przy Księżycu w pełni mającym jakieś -12 do -13. Do tego najjaśniejsze opcje odpadają, bo supernową typu Ia Betelgeza nie będzie. W takim razie mamy coś maksymalnie tak jasnego, jak Księżyc w pełni (im mniejsza liczba, tym obiekt jaśniejszy).
Poszukam jeszcze trochę, bo z tego co wiem nawet w obrębie pojedynczego typu supernowej są wahania jasności absolutnej, czego tutaj nie widać, więc może jeszcze jest jakieś miejsce na większą jasność.
EDIT: Tutaj podają, że mniej niż 1% supernowych ma jasność absolutną poniżej -20 (tzn. są jaśniejsze niż -20). Jest też podział na typy, ale nie wiem niestety którego typu spodziewać się po Betelgezie (jeśli typu II, jak pisze Albowiem, to trafiamy znowu w te niższe wartości). W każdym razie żeby była 100 razy jaśniejsza niż Księżyc, musiałaby mieć jasność absolutną ok. -23, a to nie wydaje się zbyt możliwe.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein