DziadBorowy napisał(a):
Odpowiedź na to kto tak na prawdę wyzyskuje w Polsce najmniej zarabiających. W Anglii znacznie lepiej zarabiający pracownik otrzymujący płacę minimalną państwu oddaje i tak mniej (i to w wartościach bezwzględnych!!) niż ktoś kto zarabia płacę minimalną w Polsce. Proszę zwrócić uwagę, że uwzględnione są tu tylko podatki bezpośrednie a nie ma np VAT. W UK VAT ma trzy stawki: 20%, 5% i 0%.
Nie mogę za bardzo porównać bo waluta nie jest ta sama.
Ja się zawsze zastanawiam jak to jest, że tam koszty pracy są mniejsze (załóżmy że ta analiza jest poprawna) a zasiłki dla bezrobotnych są i różne formy aktywizacji.
U nas ciągle się tłumaczy, że jesteśmy biednym krajem.
Potem się trąbi, że jesteśmy na 21 miejscu w gospodarce. to ja już nie wiem? Upadek komunizmu nastąpił chyba w 1989 roku? Minęło chyba ze 20 lat.
może chodzi tu o organizację i zarządzanie ?
Danina podana w złotych- prawie zbliżona;-) Napiszę szczerze oczekuje pomocy w interpretacji tych danych- będę wdzięczna. Ale obiektywnej a nie emocjonalnej.
Czy tu pokazujesz tylko koszt pracodawcy? Różnica w daninie ok 1500 złotych.
Czyli w Polska powinna być krainą szczęśliwości i teoretycznie jest krajem socjalistycznym- co się dzieje z tą kasą?

![[Obrazek: 1535061_806744659351816_108089867_n.jpg]](https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1535061_806744659351816_108089867_n.jpg)