Neuromanta napisał(a):Pomnóż sobie przez pięć zarobki Anglika i będziesz miała porównanie jak bardzo łupi Polaka polskie państwo. A Polska jest w rankingach wysoko albowiem w reszcie świata jest jeszcze biedniej a Polaków jest relatywnie dużo i mają profity z tego że państwo leży w Europie stąd i duże PKB a małe PKB pc.
Neuro zauważ - bo ja to zauważyłam mimo, że nie do końca rozumiem ten zestaw danych, że roczna danina dla państwa w Polsce jest o 1500 złotych większa niż w UK.
W Polsce nie ma pieniędzy dla nieudaczników takich jak ja, [SIZE="4"]w UK jest na to kasa[/SIZE]. To jedyna dana podana w złotych- ciekawe? prawda?
Wyjeżdżają po nią nawet nasi współobywatele- często kobiety- tu ewentualnie wracają na porodówki - może tam mają jakąś zwiechę
Po prostu tam więcej kobiet rodzi.co do monopoli:
Majątek monopolu, jego urządzenia wytwórcze, cała produkcja, ogromne środki pieniężne - w sumie setki milionów, a nierzadko miliardy dolarów, euro czy funtów - stanowi własność prywatną nielicznej grupki wielkich kapitalistów. Najbardziej powszechną formą organizacyjną współczesnych monopoli jest spółka akcyjna. Kapitał monopolu podzielony jest na akcje (udziały), których większość skupia w swych rękach kilku lub kilkunastu milionerów. Jeżeli pozostałe akcje znajdują się w rękach wielu tysięcy ludzi, po kilku lub kilkanaście u jednej osoby, to decyzje o zarządzaniu przedsiębiorstwem, o przeznaczeniu zysku i jego podziale podejmuje praktycznie kilku największych akcjonariuszy.
Forma spółki akcyjnej pozwala największym kapitalistom zarządzać i dysponować majątkiem produkcyjnym i kapitałem wielokrotnie większym od tego, który stanowi ich bezpośrednią, prywatną własność. W latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych, w grupie 3000 akcjonariuszy - czytaj: wielkich kapitalistów - należało 60% akcji, zaś do pozostałych 98% drobnych akcjonariuszy - 40%. Decyzje w spółce akcyjnej zapadają większością posiadanych akcji, a zatem do 2% należała w tym przypadku większość bezwzględna.
Tę warstwę najbogatszych kapitalistów, bardzo nieliczną, skupiającą natomiast w swych rękach wielkie bogactwo i władzę w świecie kapitalistycznym, warstwę monopolistyczną właścicieli przemysłu, banków, sieci wielkich domów towarowych nazywamy oligarchią finansową. W jej interesie prowadzona jest w rzeczywistości wewnętrzna i zagraniczna polityka współczesnych państw kapitalistycznych.
Ciekawe,że płaca netto jest u nas wyższa, ale to jest podane złotych i ich jakiejś tam walucie, wiec bez ładu i składu. Czy te dane nie są po to aby manipulować??