DziadBorowy napisał(a):Nasycenie kapitałem i brak "know-how".Skoro nie produkuje znaczy z jakiś powodów nie może. Pytanie z serii dlaczego pan Mietek otworzył warzywniak skoro lepszy biznes to produkcja procesorów na dużą skalę.Bo Pan Mietek bierze to, co może, żeby wyrzywić siebie i rodzinę
Państwo nie stymuluje np: produkcji polskich samochodów czy procesorów, a Pan Mietek nie ma środków produkcji i kapitału początkowego.Cytat:Jak wyprodukujesz takiego Forda to sprzedasz go drożej niż ketchup z Pudliszek. Na produkcji samochodu skorzysta też więcej osób jako podwykonawcy niż na produkcji kechupu.Zgadza się. My za to te auta kupujemy. A o produkcji własnych samochodów nie myślimy. Będziemy sługusami z ketchupami przez cały czas.
Społeczeństwo produkujące auta będzie zatem bogatsze niż to babrające się w pomidorach
Cytat:(tutaj lepiej od ogólnej wydajności pracy/gospodarki warto byłoby chyba posługiwać się średnią wartością dodatnią - czyli przychód minus koszty - wytworzonego dobra w dolarach przez godzinę pracy)Wstrętni kapitaliści działają tak samo wszędzie. My mamy dodatkowo niską klasę polityczną i fatalny rząd. Dobija nas i jedno i drugie
A jakimś cudem przeciętny Niemiec ma mniejsze problemy z dostępem do lekarza niż przeciętny Polak. Jak to jest: usługi mamy tańsze, jakościowo takie same, rząd jest tak samo skuteczny w marnowaniu środków jak rząd niemiecki a służba zdrowia działa gorzej. Gdzie tym razem wstrętni kapitaliści zawinili ?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL