exodim napisał(a):Stało się to, na co liczyła Rosja - umiarkowana opozycja została wyeliminowana z gry, bo nie otrzymała odpowiedniego wsparcia Zachodu już na przełomie 2011 i 2012. Około 1/3 bojowników w ISIS stanowią obcokrajowcy - sunnici z Iraku i krajów ościennych, sponsorowani przez Arabię Saudyjską i ZEA. Z początku najsilniejszą siłę opozycyjną stanowiła sekularystyczna Wojna Armia Syryjska (FSA).Jak się stało tak się stało i się nie odstanie. Nie występuję przecież tutaj jako rzecznik rosyjskiej polityki zagranicznej, tylko jako człowiek, który widzi iż główne ugrupowanie opozycyjne w Syrii ma za zadanie wprowadzić w tym kraju prawo na zasadach szariatu i zapoczątkować islamskie rządy.
exodim napisał(a):Mam suba na kanale "Syria" na liveleaku, więc wiem do czego pijesz. Część z tych filmów to ewidentne fejki zrobione na potrzeby Kremla i Damaszku, szczególnie te wcześniej dodane. Na wielu nawet nie wiadomo kto kogo zabija - przebierańcy z Hezbollahu czy faktycznie jacyś syryjscy bojownicy o wolność.Nawet jeżeli masz tutaj rację, to nie trudno się domyśleć, że takie obrazki siłą rzeczy muszą mieć miejsce i będzie ich więcej w momencie gdy islamska opozycja jeszcze bardziej urośnie w siłę/opanuje kraj.
Nie od dziś wiadomo, że inter arma silent leges - na wojnie milczą prawa i dlatego prawdą jest dopuszczanie się przez nawet umiarkowane ugrupowania zbrodni wojennych, ale to akurat towarzyszy obu stronom konfliktu. Natomiast internetowa propaganda zarządzana przez RT (zauważ, że połowa tych najbardziej "brutalnych" materiałów jest promowana przez RussiaToday) jak widać zbiera żniwa w postaci omamionych ludzi, którzy uważają, że Assad to "mniejsze zło".
Wiadomo przecież jak wyglądają rządy takich ludzi chociażby na przykładzie Afryki.
A rewolucja już zaczyna wkraczać w swoją odwieczną fazę wojenek wewnętrznych, pożerania własnych dzieci. W tym tego nagiego kozaka z filmiku, który zamieściłem.
http://tygodnik.onet.pl/wwwylacznie/pawe...anem/de0jt
Edit.
No proszę, proszę:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/andrij-t...dnia/xjlkx
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN