Socjopapa napisał(a):Niż demograficzny jak najbardziej ma wiele wspólnego z tematem, ale Lumberjack nie wrzucił nic związanego z niżem demograficznym.:roll:
W artykule są podane dwa powody: trudność egzaminów oraz niż demograficzny.
Wrzuciłem ten artykuł, bo jest dla mnie przede wszystkim przykładem spadku konsumpcji spowodowanym spadkiem liczby ludności spowodowanej polityką finansową państwa wobec zwykłych obywateli (armii niewolników tyrających za gówniane pieniądze). Nie jest to wina wyłącznie socjalizmu. Państwo ma tu oczywiście największy wpływ (szczególnie chodzi mi o wpływ na wysokość podatków), ale część pracodawców też nie jest bez winy, bo stać ich na jeepy, paliwo do swoich jeepów i na wycieczki do Ekwadoru, a nie mają na wypłaty należności za urlop albo na jakieś głupie marne obniżki. Są firmy, które mają dzienny zysk (zysk, nie obrót) rzędu kilkunastu tysięcy złotych, a których szefowie wolą kupić sobie nowego lexusa, albo zasponsorować drużynę rajdową niż dać pracownikom wypracowującym ten zysk jakąś głupią podwyżkę rzędu głupich 100 złotych.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać