pilaster napisał(a):Więcej o Rosji i Krymie:
Krym Kremlowi oko wykole
"Po pierwsze nowy reżim w Kijowie okazał się znacznie sprytniejszy niż Putin się tego spodziewał i zamiast rzucić swoje słabe oddziały, których lojalności nie mógł przy tym być pewien, do beznadziejnej walki z dużo potężniejszym przeciwnikiem, na co, jako na przykład „prześladowania przez faszystowski reżim obywateli rosyjskojęzycznych” na Kremlu czekali, zachował niesłychaną powściągliwość i na prowokacje nie odpowiadał. Po drugie zaś, Ukraina, jak na państwo właściwie upadłe, wykazała się determinacją, spoistością i jednością, której chyba nikt, łącznie z samymi jej mieszkańcami, się nie spodziewa"
Przyznam, że mnie to też zdziwiło i nawet sprawiło, że mam w stosunku do nowego rządu Ukraińskiego niemały podziw. Zero walki z wiatrakami, zero rzucania się z szablami na czołgi, zero kretynizmów w imię honoru Ukrainy i tym podobnych jeremiad. Spokój, opanowanie i absolutny brak reakcji na prowokacje "krymskich sił samoobrony, które zakupiły w sklepach transportery opancerzone i śmigłowce"
. I jak jeszcze taka reakcja sił umiarkowanych aż tak bardzo nie szokuje to już brak reakcji ze strony Prawego Sektora jest na prawdę zadziwiający. Środowisko nawet w naszych mediach przedstawiane często jako typowa barbaria, która zaraz po tym jak wyrzeza Rosjan weźmie się z Polaków również zachowuje się rozsądnie i zadym ani prowokacji na Krymie nie robi - najwyraźniej zdając sobie sprawę, że Putin tylko na to czeka. To dobry znak bo świadczy o tym, że nawet Prawy Sektor skupiający ukraińskich nacjonalistów jest ugrupowaniem rozsądnym, rozumującym w kryteriach interesu politycznego a nie "zwycięstw moralnych" z którym jak najbardziej można się dogadać ku obopólnym korzyściom.Sziurad napisał(a):Nic dodać, nic ująć. Dokładnie tak...
:lol2:
Co tam miarodajne współczynniki. W TV pokazali Rosyjskie czołgi znaczy Rosja potęgą jest i basta. Ważne to co się różnym ludziom wydaje na oko.
A może wcale nie wydaje tylko kazali tak pisać.Co do kilku fanów Rosji na tym forum mam podejrzenie, że nie działają zupełnie bezinteresownie i należą do tych samych grup które od kilku tygodni wychwalają Rosję na onetach i innych wirtualnych-polskach.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"