pilaster napisał(a):Takie są fakty. To jest właśnie to, czego pragną wszyscy, choć nie wszyscy się do tego przyznają. Nawet w krajach muzułmańskich widać wysiłki, aby upodobnić swój styl życia do amerykańskiego, choćby w niektórych aspektach.
To że większość populacji nie wie co nalezy zrobić, aby ten standard osiągnąć, nie zmienia jednak faktu, ze go pragnie.
Takie są fakty Pilastra. Skąd wiesz, czego pragną wszyscy? Jesteś "wszystkimi"? Piętnujesz taki sposób wypowiadania się na tym forum, a sam to stosujesz.
pilaster napisał(a):To działało, kiedy Rosja była zamknięta i przeciętny jej mieszkaniec nie mógł porównywać swojej sytuacji z zagranicą. Teraz może. A nożyce rozwierają się coraz bardziej. Zresztą przewrót na Ukrainie wziął się właśnie z tego, ze ludzie się porównywali. Np z Polską. Sytuacja w Rosji nie jest jeszcze aż tak zła, ale również zmierza w tym kierunku.
Znowu. Skąd pewność, z czego wziął się realnie przewrót na Ukrainie? Posiłkujesz się tylko propagandą dzienników telewizyjnych?
pilaster napisał(a):Oczywiście na odwrót. Na Zachodzie ludzie się skrzykną i naprawią. W Rosji zaś będą siedzieć i czekać na działania Władzy.
W Rosji nawet nikt nie zauważy, że coś się stało. We Francji natomiast muzułmańska młodzież rozpierdoli pół kraju.

pilaster napisał(a):Oryginalny ten geniusz doprowadził do skurczenia się wpływów swojego kraju. :lol2: Kiedyś w zasięgu wpływów była cała Ukraina. Teraz już tylko Krym. Faktycznie do tego trzeba geniuszu :lol2:
Kiedyś w zasięgu wpływów było genetycznie wiele państw ex-satelickich. Proces odchodzenia od Rosji zaczął się w momencie, kiedy Zachód zaczął przesuwać linię wpływów na wschód, łamiąc przy tym nieformalne obietnice nierozszerzania NATO. Oczywiście pewnych procesów nie da się zatrzymać, ale Rosja mogła się poczuć osaczana. Na skurczenie się wpływów Rosji sama Rosja nie miała wielkiego wpływu. Natomiast od kilkunastu lat wpływ Rosji na państwa ościenne zwiększa się, więc nie wiem o jakim skurczeniu mówisz: aneksja Krymu jest dowodem na skurczenie się wpływu, czy jego poszerzenie? Logika jest przecież twoją mocną stroną.
pilaster napisał(a):Owszem. Ale bogactwa od tego w Rosji nie przybędzie. Wręcz przeciwnie.
Być może, ale Rosja niespecjalnie zbiednieje. Zobacz na jej światową pozycję jako eksportera i importera, rezerwy walutowe. W porównaniu do Rosji USA czy kraje UE są bankrutami. W Polskę uderzy to bezpośrednio, bo zamiast sprowadzać jabłka z Polski, Putin sprowadzi z Argentyny. A my będziemy z tego mieć szarlotkę.
pilaster napisał(a):A co by triplesix chciał zrobić a nie może?
To pozostawię bez komentarza. Wiem, co chciałbym zrobić a nie mogę. Powiem tylko, że w Polsce nie ma egzekucji wyroków sądu. Nie ma uczciwej konkurencji, nie ma odpowiedzialności za swoje czyny.
pilaster napisał(a):Niech triplesix spuści wodę, to przestanie.
Świetny argument sprowadzający dyskusję na poziom, w którym Pilaster się najlepiej czuje.
pilaster napisał(a):Zachód nic nie musi robić. Putin udławi się samodzielnie.
Kiedy? Na razie nie widać symptomów dławienia.
pilaster napisał(a):Co, ponieważ?
Ponieważ od 1989 roku to USA jest głównym i bezkarnym agresorem na świecie. A nie Rosja.
pilaster napisał(a):ROTFL!!!!
:lol2::lol2::lol2:
Genialnie już stracił całą, poza Krymem, Ukrainę i z sojusznika zamienił ją w śmiertelnego wroga, podobnie jak wcześniej Gruzję. Genialnie też naraził Rosję na kolosalne wydatki związane z utrzymywaniem Krymu, wydatki, na które Rosji nie stać.
Faktycznie tu trzeba geniuszu
Ciekawa teza. Przypominam, że Ukraina to takie państwo, które ma liczbę rewolucji wprost proporcjonalną do liczby rządów. Ukraina już miała Pomarańczową Rewolucję. Jakoś szansy nie wykorzystała, aby zbudować silne państwo. Tak też może się stać z obecną władzą.
Śmiertelny wróg Gruzja. Rozśmieszyłeś mnie. Ukraina również nie będzie śmiertelnym wrogiem Rosji, ponieważ po euforii nadejdzie rozsądek. I ludzie znowu zagłosują na Janukowycza-bis. Taki tam mają klimat.
Co do wydatków Rosji, nie wypowiadam się. Ciekawy jestem tylko, ile Polska wyda z własnej kasy na ratowanie państwa Ukraina i to mnie bardziej interesuje. Pilaster prezentuje typowo polskie podejście - patrzy do portfela innym.
pilaster napisał(a):Ale oczywiście tak się nie stanie, bo Rosji nie stać ani na ten czołg, ani na ten pocisk. Armia rosyjska jest raptem trzykrotnie silniejsza od polskiej, ale do ochrony ma ponad pięćdziesiąt razy większe terytorium. Zresztą nawet Gruzji nie dała rady.
To też ciekawe. Fakty mówią co innego. Rosyjska armia korzysta z coraz większych pieniędzy z budżetu, jest reorganizowana i unowocześniana. I ciekawe też, co mówili sami Gruzini, uciekający przed Rosjanami w podskokach.
pilaster napisał(a):Do czego?
Do tego, aby czuć się bezpiecznie. Patrz: Chiny. Poza tym do handlu.
DziadBorowy napisał(a):A może wcale nie wydaje tylko kazali tak pisać.Co do kilku fanów Rosji na tym forum mam podejrzenie, że nie działają zupełnie bezinteresownie i należą do tych samych grup które od kilku tygodni wychwalają Rosję na onetach i innych wirtualnych-polskach.
O tych, którzy wiedzą trochę więcej, niż chciałaby oficjalna propaganda, mówi się jako o V kolumnie Rosji. To dowód na totalne ogłupienie informacyjne społeczeństwa. Nie kibicuję żadnej ze stron, ale należałoby pisać i mówić prawdę, niezależnie od tego, jaka ona jest. Osobiście nie jestem fanem Rosji, ale znam wielu Rosjan, Kazachów, Ukraińców, Czeczenów, Uzbeków, Białorusinów, itd. Nie tylko z zajawek TVN czy książek.