Adam_S napisał(a):Kontakt 5 jest z lat 80. I można go także montować na T-72, nie tylko T-80. Całkiem możliwe że ERAWA jest porównywalny, z tego co czytałem wszystko na to wskazuje.
Ale Rosja rozwinęła ta technologię od lat 80. Teraz mają ponoć znacznie lepszy Relikt, i pracują nad kolejnym modelem (Kaktus).
Pomyliłem Kontakt właśnie z Reliktem. Gdzieś czytałem, że mają porównywalne parametry jak 2 wersja ERAWY
Cytat:A Leopardy 2 (jak i Abramsy czy Challengery) to nic innego jak ulepszone wersje czołgów z tej samej epoki z której pochodzi T-72 i T-80.To ulepszone wersje czołgów, które były odpowiedzią na T-72. Takiego M1 od T-72 dzieli prawie 10 lat. Zachodnie czołgi można wciąż jeszcze przez długi czas modernizować. Natomiast T-90 to chyba wszystko co da się zrobić na bazie T-72. Stąd start prac nad T-99, który na razie jest chyba w fazach koncepcyjnych a ewentualne wdrożenie do służby ma przypadać grubo po 2020 roku. Takie cuda to i my potrafimy tworzyć - patrz na PL -01 CONCEPT
Co z tego wyjdzie to jednak wielka niewiadomaCytat:Poza tym, czy nasze PT-91 w ogóle mają już jakąś poważną amunicję przeciwpancerną, zamiast śmiechu wartej stalowej?Nie ma - dlatego T-80 jednak ustępuje.
Cytat:Irackie T-72 były w eksportowej wersji M, i to przy dobrych wiatrach. Część to były lokalne podróbki, jak Asad Babil.Znacznie Lepsza od M ale gorsza od Abramsów. Konkurować mogą jedynie z naszym Twardym, z lekkim wzkazaniem na tego drugiego.
Rosyjska wersja B, szczególnie w późniejszych wariantach, jest znacznie lepsza od M.
Cytat:Indie były dość zadowolone by kupić kilkaset egzemplarzy. I chcą więcej.Bo na to czym dysponuje Pakistan w zupełności wystarcza. Wciąż jednak nie wiadomo jak sprawdzą się w warunkach bojowych.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"